Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Banskej Štiavnici po požiari obnovujú banský archív

Na snímke z dronu poškodené budovy v centre po požiari v Banskej Štiavnici, 21. marca 2023. Foto: TASR - Michal Svítok

Vláda SR na svojom zasadaní v apríli schválila pre SBA na tento účel takmer 800. 000 eur.

Banská Štiavnica 25. októbra (TASR) - Aj na historickej budove Slovenského banského archívu (SBA) v Banskej Štiavnici, ktorá bola medzi siedmimi objektmi zasiahnutými požiarom z 18. marca, prebiehajú v súčasnosti rekonštrukčné práce. Vláda SR na svojom zasadaní v apríli schválila pre SBA na tento účel takmer 800.000 eur.

"Aktuálne máme v budove tesárov, ktorí rozoberajú zhorenú časť krovu a budú postupne pod dohľadom pamiatkového úradu stavať nový krov s novým prestrešením. Strecha bude z medeného plechu, tak ako doteraz," povedal TASR riaditeľ SBA Peter Konečný.

Upravuje a protipožiarne sa zabezpečuje tiež múr, ktorý susedí s Bankou lásky, kde požiar vznikol a odkiaľ sa preniesol aj na iné budovy. "U nás bola poškodená najmä budova. Pri hasení ohňa boli síce vodou poškodené aj niektoré dokumenty, ale podstatnú časť sme včas odniesli alebo prekryli nepremokavými plachtami, takže poškodenia boli len minimálne," priblížil.

Podľa neho archív potrebuje novú budovu, ktorá by bola na archivovanie vzácnych dokumentov vyhovujúca. "Historickú budovu nebudeme nikdy môcť upraviť tak, aby vyhovovala podmienkam archívu," dodal.

Slovenský banský archív je špecializovaným pracoviskom Slovenského národného archívu. Spravuje viac ako 360 archívnych fondov od 16. storočia až do súčasnosti. Medzi najcennejšie patria dokumenty a mapy komorskogrófskeho úradu v Banskej Štiavnici z rokov 1524 až 1919, ktoré sú zapísané do dokumentárneho dedičstva ľudstva - do registra UNESCO Pamäť sveta.