Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Banskobystrickom kraji je podľa vodárov najmenej vody za desať rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Situácia v postihnutých obciach je podľa StVPS rôzna a závisí od výdatnosti vodného zdroja, ktorý je určený na dodávku vody verejným vodovodom.

Banská Bystrica 12. júla (TASR) – Pitnej vody v Banskobystrickom kraji je podľa Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti (StVPS) najmenej za uplynulé desaťročie. Vodári vyzvali v rámci kraja 37 obcí a miest, aby užívanie pitnej vody dočasne obmedzili. Ak sa situácia zhorší, do úvahy prichádza aj časová regulácia dodávok vody z verejných vodovodov. Pre TASR to uviedla riaditeľka marketingu a komunikácie StVPS Slavomíra Vogelová.

Aktuálny stav je podľa vodárov dôsledkom dlhotrvajúceho obdobia sucha, ktoré prispelo k poklesu nielen povrchových, ale aj podzemných vodných zdrojov. "Znižuje sa výdatnosť vodných zdrojov, klesajú zásoby podzemných vôd, klesá prítok do akumulácie. Zároveň sa počas leta zvyšuje spotreba vody na polievanie záhrad, trávnikov, napúšťanie bazénov a podobne," vysvetlila Vogelová s tým, že podobná situácia v Banskobystrickom kraji nenastala približne desať rokov.

StVPS doposiaľ vyzvala na obmedzenie používania vody z verejného vodovodu 37 samospráv v rôznych okresoch. Sú medzi nimi mestá Nová Baňa, Žarnovica a Dudince či viaceré obce v Honte, na Pohroní, Horehroní i v okolí Banskej Bystrice. Prerušenie dodávok vody v krajskom meste podľa vodárov zatiaľ nehrozí.

Situácia v postihnutých obciach je podľa StVPS rôzna a závisí od výdatnosti vodného zdroja, ktorý je určený na dodávku vody verejným vodovodom. Samosprávy, ktoré od vodárov dostali žiadosť na obmedzenie užívania vody, by mali zabezpečiť platnosť zákazu polievania záhrad, trávnikov, ihrísk a verejných priestranstiev, zákaz umývania áut i napúšťania bazénov. "Kompetencie na kontrolu opatrení a prípadný postih za nedodržiavanie opatrení majú v tomto prípade obce," dodala Vogelová.