Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Banskobystrickom kraji je zatvorených pre chrípku až 41 škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov.

Banská Bystrica 23. februára (TASR) - Trend zvyšovania chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa v 8. kalendárnom týždni prechodne zastavil. Výskyt ARO je nižší o necelých osem percent, výskyt CHPO o 28 percent.

"V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je ale situácia opačná. Počet chorých na respiračné ochorenia je vyšší o 45 percent a na chrípku o 40 percent. Z 13 okresov Banskobystrického kraja sú lokálne epidémie v desiatich, zatvorených je až 41 materských, základných a stredných škôl a zákaz návštev je v ôsmich zdravotníckych zariadeniach," uviedla pre TASR hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

V Banskej Bystrici sú pre verejnosť zakázané návštevy v Rooseveltovej nemocnici, v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou, v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb, v nemocnici Zelený dom a v zdravotníckom zariadení pre diagnostiku a liečbu rakoviny prsníka Mammacentrum sv. Agáty. "Zákaz návštev je tiež v breznianskej, revúckej a rimavskosobotskej nemocnici," doplnila Tolnayová.

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, evidujú v absolútnych číslach v 8. kalendárnom týždni celkom 12.438 chorých na rozličné respiračné ochorenia, čo predstavuje chorobnosť takmer 3287 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov, hlásiacich v tomto týždni. Z tohto počtu je 1415 prípadov chrípky či chrípke podobných ochorení, čo jej chorobnosť 374 prípadov na 100.000 obyvateľov. Epidemiológovia banskobystrického RÚVZ urobili túto analýzu na základe hlásení 66 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 55 percent lekárov pre dospelých z tohto regiónu. Najviac chorých na ARO hlásia okresy Rimavská Sobota, Lučenec, Zvolen a Revúca. Chorých na chrípku je najviac v okresoch Zvolen, Lučenec, Banská Bystrica, Rimavská Sobota a Žarnovica. "Epidemiológovia takýto vývoj očakávali a naďalej dodržiavajú prísnu epidemiologickú bdelosť hlavne v súvislosti s výskytom SARI," pripomenula hovorkyňa.

Ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov, deti základných škôl a najmenšie deti do piatich rokov. Podobný trend je aj vo výskyte CHPO.