Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Banskobystrickom kraji lokálne epidémie zatvorili 14 ZŠ a MŠ

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podľa epidemiológov v porovnaní s uplynulým týždňom stúpol výskyt ARO o vyše 26 percent a CHPO o viac ako 15 percent.

Banská Bystrica 21. februára (TASR) – V Banskobystrickom samosprávnom kraji pokračuje trend zvyšovania chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO). Lokálne epidémie zavreli 14 materských škôl (MŠ) a základných škôl (ZŠ) v kraji.

Podľa epidemiológov v porovnaní s uplynulým týždňom stúpol výskyt ARO o vyše 26 percent a CHPO o viac ako 15 percent. V medziročnom porovnaní je však ich výskyt nižší.

"Z 13 okresov kraja sú lokálne epidémie v štyroch. V ostatných okresoch s výnimkou Banskej Štiavnice evidujú epidemiológovia sporadický výskyt týchto ochorení. V šiestich okresoch, a to v Brezne, Lučenci, Poltári, Rimavskej Sobote, Veľkom Krtíši a Žiari nad Hronom, je zatvorených až 14 materských a základných škôl," konštatovala Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý kraj.

RÚVZ eviduje celkovo 8257 chorých na rozličné respiračné ochorenia, čo predstavuje chorobnosť takmer 2414 na 100.000 obyvateľov. Najvyššia chorobnosť na CHPO je v okresoch Lučenec, Banská Bystrica, Poltár a Revúca. Najviac chorých na ARO hlásili okresy Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Banská Bystrica.