Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Banskobystrickom kraji sa vyskytla salmonelóza aj svrab

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Príznakmi ochorenia boli bolesti brucha, kŕče, teplota a hnačky, dvaja pacienti boli aj hospitalizovaní.

Banská Bystrica 12. októbra (TASR) - Šesť prípadov salmonelózy evidoval v tomto týždni Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Ochorenia sa vyskytli v epidemiologickej súvislosti po konzumácii syra - ovčej hrudky, zakúpenej v predajni s legálnym predajom takéhoto výrobku.

Príznakmi ochorenia boli bolesti brucha, kŕče, teplota a hnačky, dvaja pacienti boli aj hospitalizovaní. Hovorkyňa úradu Mária Tolnayová informovala, že syr bol kupovaný v rôznych termínoch, pričom prvý prípad ochorenia sa vyskytol 27. septembra, posledný 1. októbra.

"Zo stolice chorých bola v štyroch prípadoch vykultivovaná Salmonella enteritidis, dva prípady vykazujú lekári v epidemiologickej súvislosti. V epidemiologickom šetrení odborníci banskobystrického RÚVZ pokračujú aj v spolupráci s oddelením hygieny výživy RÚVZ a veterinárnou službou," dodala hovorkyňa.

V kraji sa tento týždeň vyskytlo aj ochorenie na scabies, teda svrab. Tri ochorenia hlásili zo zdravotného zariadenia v okrese Krupina. "Exponovaných bolo dovedna 15 ľudí. Spoločným prameňom nákazy bol pacient s príznakmi ochorenia. Protiepidemické opatrenia v ohniskách nákazy odborníci príslušného RÚVZ zabezpečili," dodala Tolnayová.