Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V bojnicej zoo pribudli kengury tmavochvosté

Na ilustračnej snímke kengura tmavochvostá. Foto: Internet

Kengura tmavochvostá sa v prírode vyskytuje v celej južnej časti Austrálie. Od väčšiny ostatných druhov kengúr ju možno ľahko odlíšiť podľa ochlpeného nosa.

Bojnice 13. novembra (TASR) - Kolekciu cicavcov v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach doplnili kengury tmavochvosté. Nový druh chovajú v slovenských zoo po prvý raz v histórii, informovala v pondelok hovorkyňa zoologickej záhrady v Bojniciach Simona Kubičková.

"Mladý pár sme priviezli zo švajčiarskej Zoo Bazilej. Samec Noosa a samica Olary sa narodili minulý rok na jeseň. Návštevníci ich už môžu pozorovať v spoločnom výbehu s kengurami červenými a austrálskymi husami – zemnárkami krátkozobými," uviedol zoológ Michal Sloviak.

Kengura tmavochvostá sa v prírode vyskytuje v celej južnej časti Austrálie. Patrí medzi veľké druhy s hmotnosťou od 28 do 54 kilogramov. Od väčšiny ostatných druhov kengúr ju možno ľahko odlíšiť podľa ochlpeného nosa. Jej sfarbenie môže byť vzhľadom na široký rozsah rozšírenia variabilné, prevažne je však v rôznych odtieňoch hnedej. Čelo a niekedy celú tvár má čiernu s kontrastnými svetlými ušami. Typickým znakom je tiež čierna špička chvosta. Kengury tmavochvosté žijú vo veľkých skupinách prevažne v otvorených trávnatých a krovinatých oblastiach.

V súčasnosti chová kengury tmavochvosté 20 európskych zoo, kde je dovedna 81 exemplárov. Do Európy prvé živé kengury tmavochvosté importovala v roku 1859 londýnska zoologická spoločnosť, v londýnskej zoo datujú aj prvý úspešný odchov mláďat. "V našej zoo chceme v budúcom roku chov doplniť o ďalšie jedince," dodal Sloviak.