Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

V Bojnickom zámku pripravili deťom pri príležitosti MDD bohatý program

Foto: TASR/Pavol Remiaš

Deti si môžu vyskúšať aj to, ako sa obliekali pôvodní obyvatelia zámku. Na chvíľu im totiž zapožičajú rôzne dobové kostýmy.

ojnice 1. júna (TASR) – Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa detí pracovníci Múzea Bojnice v romantickom Bojnickom zámku pripravili pre detských návštevníkov zaujímavý a pestrý program.

Je zameraný nielen na zábavu, ale aj na spoznávanie histórie zámku v rámci projektu Škola v múzeu.

V programe Hra na minulosť ich sprevádza slúžka Betka v dobovom kostýme, ktorá im rozdáva tajomné kufríky plné zaujímavých predmetov, ktoré súvisia s postavami z minulosti. Pri ich otváraní sa napríklad dozvedia, že bývalý hrad nechal prestavať do súčasnej podoby posledný feudálny majiteľ bojnického panstva gróf Ján Pálfi.

Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa detí pracovníci Múzea Bojnice v romantickom Bojnickom zámku pripravili 1.júna 2012 pre detských návštevníkov zaujímavý, pestrý program.
Foto: TASR/Pavol Remiaš
Víla Bojnička má zasa počas prehliadky zámku pripravených sedem poučných príbehov.

V programe Čarovný príbeh pána Bartolomeja malí návštevníci môžu porovnávať život bývalých obyvateľov zámku v období renesancie a v súčasnosti. V najkrajšej zámockej komnate Zlatej sále, s pozláteným stropom a benátskym zrkadlom, sa deti dozvedia, ako to bolo s výzdobou takzvaného anjelského stropu, kde sa na nich z hora pozerá 183 pozlátených anjelov. Každá anjelská tvár je pri tom iná.

Deti si môžu vyskúšať aj to, ako sa obliekali pôvodní obyvatelia zámku. Na chvíľu im totiž zapožičajú rôzne dobové kostýmy. Pritom získajú základné informácie aj o dvornej etikete. Návštevníkov rozveseľuje šašo, ktorý ich obdaruje perníkmi a inými sladkosťami. Študenti Strednej odbornej školy v Prievidzi prispeli deťom k ich sviatku bábkovým divadlom a vtipnými scénkami.

Tu bude player


Návštevu Bojnického zámku využívajú v prevažnej miere kolektívy školákov z celého Slovenska, informovala manažérka múzea Lucia Sokolová. Prichádzajú však aj rodičia s deťmi či starí rodičia s vnúčatami. Podujatie bude prebiehať ešte počas celého víkendu.