Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Bratislave bolo dodatočne osvetlených desať priechodov pre chodcov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mesto plánuje do konca roka nainštalovať viac ako 20 ďalších dodatočných osvetlení na priechodoch v Jarovciach, na Račianskej ulici, ale najmä pri základných školách vo viacerých častiach Bratislavy.

Bratislava 26. júla (TASR) – V hlavnom meste bolo pre zvýšenie bezpečnosti peších i ostatných účastníkov cestnej premávky dodatočne osvetlených desať priechodov pre chodcov pomocou LED technológie. Do konca tohto roka má na priechodoch v meste pribudnúť ešte 21 takýchto osvetlení. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

"Svetlá svietia napríklad na priechodoch na Karadžičovej, Búdkovej, pri estakáde pri Dóme sv. Martina či na Štefánikovej ulici," priblížil bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

Na osvetlenie bola použitá LED technológia so špeciálnou optikou určenou na osvetlenie priechodov pre chodcov a osôb, ktoré sa na priechodoch nachádzajú. "Vyžarované svetlo použitých svietidiel sa farebne líši od technológie používanej pre osvetlenie ulíc, a tým sa zabezpečuje zvýraznenie priechodu z pohľadu vodiča a zvýšenie bezpečnosti chodcov na vozovke, čo je v súlade aj s najnovšími normami," vysvetlila Skokanová.

S bezpečnostnými úpravami priechodov pre chodcov mesto nekončí. Do konca tohto roka plánuje nainštalovať viac ako 20 ďalších dodatočných osvetlení na priechodoch v Jarovciach, na Račianskej ulici, ale najmä pri základných školách vo viacerých častiach Bratislavy. "Chceme tak posilniť bezpečnosť peších aj v lokalitách, kde sa pohybujú napríklad najmä naše deti," podotkol primátor.

Dodatočné osvetlenie desiatich priechodov pre chodcov financovalo hlavné mesto z dotácie od vlády, ktorú získalo na tento rok. Na ostatné priechody sa bude inštalovať dodatočné osvetlenie z mestského rozpočtu. Celková cena plánovaných prác, vrátane už zrealizovaných, je odhadovaná približne na 100.000 eur.