Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Bratislave bude Dúhový Pride, jeho symbolom je nezničiteľná vlajka

Na archívnej snímke účastníci podujatia Festival Dúhový PRIDE Bratislava 2018 Foto: TASR - Martin Baumann

Špecifickou otázkou 13. ročníka podujatia je podľa Macka bezpečnosť.

Bratislava 12. júla (TASR) - Na bratislavskom Námestí slobody sa v sobotu 22. júla uskutoční podujatie Dúhový Pride, ktoré podporuje viditeľnosť lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) ľudí na Slovensku. "Určený je pre všetkých, ktorí zdieľajú hodnoty inklúzie a rovnosti," uviedla za organizátorov Jana Mičeková na stredajšej tlačovej konferencii. Naplánovaný je aj sprievod mestom. Symbolom 13. ročníka sa stala nezničiteľná vlajka.

Vzhľadom na prebiehajúcu predvolebnú kampaň prijali organizátori festivalu zásadu, že na ňom nebudú dávať priestor politickým stranám a jednotlivcom kandidujúcim v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. "Vystupujúci budú skôr z radov komunity, prípadne ľudia, ktorí nekandidujú," dodal Martin Macko zo združenia Dúhový Pride Bratislava. Pripustil vystúpenie ministerky kultúry a ministerky spravodlivosti, ktoré nad podujatím prevzali záštitu.

Špecifickou otázkou 13. ročníka podujatia je podľa Macka bezpečnosť. "Nachádzame sa po teroristickom útoku v októbri minulého roku pred Teplárňou. Uvedomujeme si a vnímame, že ľudia aj z komunity majú obavy chodiť na verejné podujatia, ktoré sa venujú téme LGBTI ľudí. Chceme všetkých ubezpečiť, že dlhodobo spolupracujeme s políciou mestskou i štátnou, podujatie bude z tohto hľadiska zabezpečené," podčiarkol.

Ako reakciu na situáciu zvolili organizátori festivalu heslo Hrdí a nezničiteľní. "Chceme tým vyjadriť to, že LGBTI komunita na Slovensko bola, je a bude. Vždy bude súčasťou slovenskej spoločnosti bez ohľadu na hrozby, prekážky, násilie a snahy o vymazávanie. Je dôležité, aby sme sa pokúsili spolu žiť na báze rovnosti," povedal Macko. Organizátori tiež predstavili symbolické stelesnenie témy festivalu, ktorou je vlajka vyrobená z nezničiteľného materiálu.