Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Bratislave dnes novinári i študenti žurnalistiky darujú krv

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Už v ranných hodinách bola zasadačka v Dome novinárov na Župnom námestí plná darcov.

Bratislava 9. mája (TASR) – Novinári, študenti žurnalistiky, ale aj široká verejnosť sa dnes môžu zapojiť do Novinárskej kvapky krvi. Podujatie, vďaka ktorému aj takto môžu zachrániť život inému človeku, organizuje v Bratislave Klub mladých novinárov Slovenského syndikátu novinárov (SSN).

"Národná transfúzna služba každý rok pred letom upozorňuje, že bude málo krvi a málo darcov. Preto sme sa práve teraz rozhodli upozorniť na to, že je potrebné krv darovať," uviedol pre TASR predseda Klubu mladých novinárov SSN Peter Hanák.

Už v ranných hodinách bola zasadačka v Dome novinárov na Župnom námestí plná darcov. Študent žurnalistiky a novinár David ide na odber krvi prvýkrát. "Mám trochu obavy, začínam si to uvedomovať. Ale verím, že moja krv niekomu pomôže," priznal. Petra chodí na odbery pravidelne. "Krv je treba stále," dodáva. Môžete ju prísť darovať do 12.00 h.

Základnou podmienkou Národnej transfúznej služby (NTS) SR bolo vopred potvrdených minimálne 30 darcov. "Zatiaľ ich máme prihlásených asi 45. Ľudia však môžu prísť aj bez ohlásenia," pripomenul Hanák. Medzi darcami sú podľa jeho slov najmä bratislavskí novinári. "Máme z každej redakcie väčšieho média na Slovensku jedného až troch zástupcov. Ťažko nájsť takú, z ktorej nepríde nikto," dodal.

O výjazd NTS môže požiadať akákoľvek firma, spoločnosť či skupina ľudí. "Okrem toho, že odbery prebiehajú na pracovisku, s našimi mobilnými jednotkami chodíme aj do terénu," vysvetlila pre TASR lekárka Lenka Záborská s tým, že každý výjazd vždy vyžaduje dobrého organizátora. V týchto dňoch robí NTS výjazdy každý deň od pondelka do piatka. "Krv potrebujeme stále, lebo požiadavky z kliník rastú, ale v tomto období sa potrebujeme zásobiť na leto, kedy príde na pracovisko menej darcov," pokračovala.

Každý, kto sa dnes rozhodne prísť darovať krv, najprv vyplní dotazník o svojom zdravotnom stave. Ďalej absolvuje odber vzorky krvi, kde sa zistí, či je vyhovujúca. Po krátkom vyšetrení ide na odber. Muži môžu darovať krv každé tri mesiace, ženy každé štyri. Pri odbere, ktorý trvá 5 – 15 minút, sa daruje 450 ml krvi.

Na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180.000 transfúznych jednotiek červených krviniek. Krv potrebujú obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, či ochorenia krvných buniek. Celosvetovo je za jeden rok pacientom podaných viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných zložiek.

Klub mladých novinárov vznikol v roku 2010 a združuje študentov žurnalistiky i čerstvých absolventov, ktorí pracujú v médiách. "SSN zastupuje najmä staršiu generáciu novinárov. Naším cieľom je, aby zastupoval lepšie, aby zastupoval viac mladých novinárov," dodal Hanák.