Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

BRATISLAVA:Päťročné dieťa bojuje s najrýchlejšie zabíjajúcou baktériou

Na snímke Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) na bratislavských Kramároch Foto: TASR/Pavel Neubauer

Meningokok je najrýchlejšie zabíjajúcou baktériou a k úmrtnosti dochádza do 12 až 24 hodín po objavení prvých príznakov.

Bratislava 20. januára (TASR) - V bratislavskej detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou leží päťročné dieťa s meningokokovou sepsou. Dieťa navštevovalo škôlku v piatom bratislavskom okrese, z ktorého pochádza. Meningokok je najrýchlejšie zabíjajúcou baktériou a k úmrtnosti dochádza do 12 až 24 hodín po objavení prvých príznakov. Na prípad upozornila ako prvá televízia Joj.

"Ide o respiračné ochorenie, ktoré sa prenáša od zdravých nosičov vzdušnou cestou, preto úzke kontakty sú pod antibiotickou profylaxiou," uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová. Antibiotiká tak preventívne dostalo 65 ľudí. Ide o príbuzných, deti a pedagógov zo škôlky, ako aj zdravotnícky personál. Inkubačný čas ochorenia je tri až sedem dní. "Ku dnešnému dňu neboli zaznamenané príznaky u žiadnych kontaktov," doplnila.

Meningokok vyvoláva najmä hnisavé zápaly mozgových blán a meningokokovú sepsu – otravu krvi. Ochorenie ohrozuje najmä deti do štyroch až piatich rokov, dospievajúcu mládež či ľudí žijúcich v komunitách. Prevenciou môže byť očkovanie. Nie je však povinné a pacient si ho hradí sám. Na Slovensku sa za posledných päť rokov zaznamenalo 148 prípadov, z toho 30 pacientov umrelo.

"Ochorenie sa prejavuje katarom horných dýchacích ciest, teplotou, bolesťami hlavy, zvracaním. Začína sa ako bežná chrípka. Akonáhle sa na koži začnú prejavovať petechie, je najvyšší čas hospitalizácie dieťaťa a následnej liečby," priblížila Nosálová.

Meningokok je skrátený názov pre baktériu, ktorá sa odborne nazýva Neisseria meningitidis. Má tvar kávového zrna a ide o ľudský patogén. Prenáša sa len medzi ľuďmi kvapôčkovou infekciou – kašľom, nádchou, bozkávaním a iným úzkym kontaktom. Baktéria je citlivá na slnečné svetlo, dezinfekčné prostriedky aj vysychanie, na vzduchu rýchlo hynie, avšak dobre znáša nízke teploty.