Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Bratislave možno cez víkend absolvovať bezplatné prehliadky mestom

Jeden zo symbolov Bratislavy, vojnový pamätník Slavín Foto: TASR/Michal Svítok

Víkendové akcie zamerané na spoznavanie zaujímavostí a histórie prebiehajú na celom Slovensku.

Bratislava 20. februára (TASR) – Spoznať hudobné dejiny hlavného mesta, dozvedieť sa viac o jeho modernej architektúre či pamätníku Slavín – aj také prehliadky pripravila na tento víkend (20. a 21.2.) Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR). Bezplatne sa za spoznaním zaujímavostí či histórie mesta záujemcovia vydajú pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov.

Podujatie sa tento rok koná už po 13. krát a prebiehať bude vo viacerých slovenských mestách. V Bratislave sú pripravené prehliadky nielen v slovenčine, ale aj v angličtine a nemčine. Niektoré pozývajú na prechádzku Starým Mestom či na Slavín, na iných prehliadkach záujemcom povedia viac o evanjelických kostoloch či hudobných dejinách mesta.


Na mimoriadnom Objavovaní Prešova budú účastníci spomínať na Dušana Pončáka

Vzdať poctu nedávno zosnulému akademickému sochárovi Dušanovi Pončákovi sa rozhodli v Mestskom informačnom centre v Prešove na mimoriadnom Objavovaní Prešova, ktoré sa bude konať v nedeľu 21. februára. Pravidelný cyklus Objavovaní bude tentoraz pre verejnosť zdarma. Organizátori sa tým pripájajú k Svetovému dňu sprievodcov cestovného ruchu.

Stretnutie účastníkov bude pred Mestským informačným centrom na Hlavnej ulici o 14.00 h. Ako uviedla sprievodkyňa Darina Petranská, v Prešove je voľne dostupná len časť tvorby umelca a väčšina jeho diel je v rôznych galériách či súkromných zbierkach. Preto pripravili virtuálnu prehliadku z diel Dušana Pončáka vo forme prezentácie nielen majstrových sôch, kresieb, mozaík, ilustrácií, ale aj záberov z procesu jeho tvorby. Sprevádzať budú tradične Darina Petranská a Andrea Sivaničová.

Dušan Pončák zomrel 21. januára tohto roku vo veku 75 rokov. Mestskí poslanci mu následne schválili udeliť verejné ocenenie Čestné občianstvo mesta in memoriam za jeho významný a osobitný prínos v oblasti umenia a prezentácie mesta Prešov.

Poznávacie podujatie Objavovanie Prešova začalo pred ôsmimi rokmi. Na jeho začiatku ponúkali sprievodcovia túto službu raz v mesiaci, iba v sobotu. Neskôr aktivity rozšírili na dva dni – v sobotu o 10.00 a v nedeľu o 14.00 h, vždy druhý víkend v mesiaci. Za osem rokov absolvovali viac ako 100 Objavovaní Prešova. Mimoriadne stretnutia pripravujú ku Svetového dňu turizmu a na medzinárodný deň sprievodcov.

Petranská uviedla, že ľudí najviac zaujímajú menej známe udalosti z dejín mesta a rezonujú tiež sakrálne témy. Robili aj výjazdové potulky po okolí Prešova - do Fintíc, na Cemjatu, do Nižnej Šebastovej, Hanisky a Veľkého Šariša. Z podujatia Objavovanie Prešova vyšli aj dve publikácie.

Cyklus Objavovanie Prešova získal za minulý rok ocenenie odbornej poroty v kategórii najlepší produkt v CR v Prešovskom kraji, ktoré organizuje Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.


V Banskej Bystrici sa ľudia od sprievodcov dozvedia príbehy o zberateľoch pokladov

Po stopách bystrických pokladov a spoznania životných príbehov ich zberateľov pozývajú dnes banskobystrickí sprievodcovia počas svojho sviatku, Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu. Je zároveň dňom vzniku Svetovej federácie asociácií turistických sprievodcov, ktorý pripadá na 21. februára.

Na oslavu sviatku všetkých sprievodcov dnes Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pozýva do Matejovho domu a Tihányiovského kaštieľa na sídlisku Radvaň od 13.00 h. SSM tvrdí, že "raz vidieť je viac, ako stokrát o tom počuť".

"Spolu s lektormi sa vydáme po stopách bystrických pokladov, ktoré obdivovali ľudia už na výstavách v New Yorku v roku 1939, v Paríži v roku 1900 či v Budapešti v roku 1896. Návštevníci vzhliadnu na vlastné oči predmety, ktoré precestovali svet, dobové záznamy a dokumenty, dozvedia sa mnohé zaujímavosti zo života ich zberateľov a zároveň zakladateľov mestského múzea, ktoré bolo predchodcom SSM," uviedla námestníčka riaditeľa SSM pre prezentačný úsek Marcela Kevešová.

V Tihányiovskom kaštieli zasa kurátor výstavy Csaba Tóth predstaví osobnosť zakladateľa múzea Samuela Bothára na komentovaných prehliadkach podujatia pod názvom Príbeh zberateľa.

"Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu patrí k množstvu ďalších akcií, ktoré pre návštevníkov každoročne pripravuje kolektív zamestnancov SSM v jeho expozíciách. Rozmanité výstavy, koncerty, besedy, významné jubileá z histórie múzea a mesta, podujatia pre detského či dospelého návštevníka tvoria pestrú ponuku našej inštitúcie, ktorej slogan "Dobrý deň, múzeum na každý deň" pozýva všetkých okoloidúcich do múzea počas celého roka," zdôraznil riaditeľ SSM Roman Hradecký.


Sprievodcovia v Skalici a Trnave oslávia svoj deň prácou

Bezplatné vstupy do nosných kultúrnych pamiatok pripravili pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov v mestách Trnava a Skalica. Na Záhorí ich možno využiť dnes, v Trnave pripravili tri komentované prehliadky na nedeľu 21. februára.

Skaličanov i návštevníkov mesta čakajú od 14. hodiny do 16. hodiny Mlyn bratov Pilárikových, Rotunda sv. Juraja, Ľadovňa, veža farského kostola a jezuitský kostol. Sprievodcovský výklad zabezpečí Turistická informačná kancelária mesta Skalica.

V Trnave sa uskutočnia v nedeľu tri prehliadky, o 14. hodine, 15.30 a 17. hodine so zrazom pri mestskej veži. "Tak, ako každý rok, budú môcť tí, ktorí radi odhaľujú tajomstvá a dávnu históriu, navštíviť dominanty Trnavy. Súčasťou prehliadok bude návšteva gotickej Baziliky sv. Mikuláša, najstaršej sakrálnej stavby na území mesta – románskeho karnera, čaká ich prechádzka po Ulici Mikuláša Schneidera Trnavského a okolo synagóg a výklad o Trojičnom námestí," informovala TASR Michaela Potočárová z Regionálnej agentúry cestovného ruchu Trnava Tourism.



Podujatie prvýkrát zorganizovali v roku 2004. Počas uplynulých 12 ročníkov sa podľa SSSCR do akcie zapojilo už celkovo 17 miest. "Počas 631 bezplatných prehliadok sme s históriou i súčasnosťou našich miest oboznámili 19.608 záujemcov," tvrdia slovenskí sprievodcovia.

Viac informácií o bezplatných prehliadkach mestami môžu záujemcovia získať na www.ssscr.sk.