Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Bratislave odštartoval filmový festival u smetiarov

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na festival u smetiarov sa dnes prišlo pozrieť viac ako 320 detí zo základných škôl a program potrvá až do piatka 18. marca.

Bratislava 16. marca (TASR) – V Bratislave sa dnes začal štvrtý ročník Olompijského filmového festivalu (OFF), ktorý má deťom aj ich rodičom pripomenúť, aké dôležité je separovať odpad. Na festival u smetiarov sa dnes prišlo pozrieť viac ako 320 detí zo základných škôl a program potrvá až do piatka 18. marca.

"Program bol predovšetkým o ľuďoch, o ich vzťahu k prírode, ale i k sebe samým, o odpade a následne o recyklácií, o zamyslení sa nad tým, čo v živote naozaj potrebujeme. Snažili sme sa upozorniť deti, že len snaha zmeniť svet nestačí, že človek musí prebrať zodpovednosť za to, čo robí, nerobí, ale predovšetkým musí začať od seba," vysvetlila Karin Zvalová z organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), ktorá spolu s MFF Ekotopfilm festival organizuje. Týmto spôsobom sa OLO podľa Zvalovej snaží vzdelávať najmladších obyvateľov Bratislavy a cez nich osloviť dospelých a pripomenúť im, že triedenie nie je voľba, ale zákonom stanovená povinnosť.

Tri festivalové hodiny dnes deťom zaplnil napríklad cestovateľ Pavel Fellner, ktorý previedol deti svetom odpadu, od Antarktídy až po vyprahnutú Afriku a chlapci a dievčatá mohli klásť otázky aj odborníkom z odpadového hospodárstva. Pozvanie na festival prijali i moderátorka Adela Banášová a spevák Majk Spirit. "Deti sa aktívne zapájali do vážnych tém o problémoch, ktoré trápia našu zem. Netradičné formy vzdelávania im možno pomôžu odniesť si aspoň jednu myšlienku, ktorú posunú ďalej. Ak áno, potom festival splnil naše predsavzatia," podotkla Zvalová.

Festival pokračuje vo štvrtok 17. marca programom pre najmenšie deti. Pre tých organizátori pripravili niekoľko filmov i reláciu Fidlibum z produkcie Slovenskej televízie venovanú smetiarom. V piatok 18. marca sa podujatia zúčastnia i špeciálne školy. Deti sa dozvedia viac napríklad i o mladých autoroch filmov o odpade alebo im Monika Babčanová zo spoločnosti Colombiana porozpráva o zvláštnych orechoch La Tagua, ktoré sa stávajú odpadom po dopadnutí na zem. Deti navštívi i spevák Martin Harich.

Festival sa uskutočňuje v rámci celoročného projektu Olompiáda.