Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Bratislave odstránili prvé bilbordy načierno

Na snímke z 22.augusta 2012 odstránenie v poradí desiatej nelegálnej reklamnej plochy na Trnavskej ceste v bratislavskom Ružinove. Foto: TASR/Vladimír Benko

Od utorka 21. augusta je ich takto v meste o desať menej.

Bratislava 22. augusta (TASR) – V Bratislave odstránili prvé bilbordy, ktoré stoja na mestských pozemkov a bez akéhokoľvek povolenia. Od utorka 21. augusta je ich takto v meste o desať menej. Posledný z nich dali dole dnes v mestskej časti Ružinov.

Bratislavský magistrát najprv upozornil reklamné spoločnosti, že ich zariadenia stoja načierno. Niektoré nereagovali, iným list nemali kam doručiť. Firmy už totiž neexistujú. Aj reklamný pútač v Ružinove, ktorý do dnešného obeda stál pri ceste blízko Zimného štadióna nemal majiteľa. "Prevádzkuje ho firma, ktorá už neexistuje, lebo previedla svoje aktíva do inej," okomentoval čiernu stavbu primátor Milan Ftáčnik. Na základe rozhodnutia stavebného úradu ho preto dali preč. Ďalšie bilbordy padli v Petržalke a v Starom Meste, spolu desať. Mesto upozorňuje, že takýto osud čaká aj ostatné podobne stojace zariadenia. "Nemožno len rozprávať, chceme konať a chceme v tomto meste poriadok," poznamenal.

Niektoré spoločnosti sa podľa Ftáčnika snažia prejsť mestu cez rozum. Premiestnili svoje zariadenia na pozemky, ktoré nemajú identifikovaného vlastníka, alebo sú štátne. Štát vtedy môže konať len prostredníctvom ministerstva či inej organizácie. Starosta Ružinova Dušan Pekár vidí problém aj inde. Hovorí, že ľudia si stavebný zákon vysvetľujú po svojom. "Stretávame sa napríklad s tým, že ak reklamné zariadenie nie je pevne spojené so zemou, nie je to stavba," podotkol. Položený na zemi, obkolesený kameňmi a pripevnený drôtmi stál aj dnešný bilbord v Ružinove.

Všetky reklamné zariadenia mesto odstránilo na vlastné náklady a uskladnilo vo svojich priestoroch. Ak si po nich majiteľ príde, bude musieť zaplatiť skladné. Starosta Ružinova však pripomína, že úrad sa často stretávame s veľkou drzosťou majiteľov bilbordov. Niektorí podávajú na zamestnancov stavebného úradu aj trestné oznámenia.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (vpravo) a starosta mestskej časti Ružinov Dušan Pekár sledujú 22.augusta 2012 odstránenie v poradí desiatej nelegálnej reklamnej plochy na Trnavskej ceste v bratislavskom Ružinove.
Foto: TASR/Vladimír Benko
Pri tejto dvojdňovej akcii však magistrát nekončí. Plánuje vyzvať reklamné spoločnosti, ktoré majú zariadenia na stredových pásoch, napríklad na zeleni medzi cestami, aby z nich bilbordy odstránili. "Do tohto priestoru nepatria," upozorňuje Ftáčnik. Takýchto zariadení je podľa neho asi 190. Ak ich majitelia neodstránia dobrovoľne, dá ich preč opäť mesto.

Ďalšie bilbordy chce v najbližšej dobe odstrániť aj Ružinov. "Máme platné rozhodnutia, ktoré potvrdil aj Krajský stavebný úrad. Môžeme konať," dodal Pekár. "Reklama k mestu a mestskému životu patrí, ale ten rozsah, aký je v Bratislave, je neprimeraný," doplnil primátor.

Mesto požiadalo začiatkom tohto roka 37 spoločností, aby predložili magistrátu pasport nosičov vonkajšej reklamy, ktoré sa nachádzajú na verejných, ale aj súkromných pozemkoch. Informácie o zariadeniach poskytlo 14 firiem, pričom údaje zaslali magistrátu všetky relevantné spoločnosti pôsobiace na trhu vonkajšej reklamy. Samospráva podľa vlastných údajov eviduje viac ako 1500 zariadení pevne spojených so zemou, pričom ďalších približne takmer štyristo nemá platné povolenie.

Tu bude player