Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V Bratislave oslávili 15. výročie založenia Bratislavskej arcidiecézy

Na archívnej snímke bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. Foto: TASR - Martin Baumann

Prvým bratislavským arcibiskupom metropolitom sa stal Zvolenský, ktorému v jeho biskupskej službe od roku 2012 pomáha ako pomocný bratislavský biskup Jozef Haľko.

Bratislava 14. februára (TASR) - Bratislavská arcidiecéza v utorok oslavuje 15. výročie svojho založenia. V Katedrále sv. Martina v Bratislave pri tejto príležitosti celebroval pontifikálnu svätú omšu bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na svojom webe.

Bratislavskú arcidiecézu zriadili na základe rozhodnutia nedávno zosnulého pápeža Benedikta XVI., ktorý dekrétmi Slovachiae sacrorum a Cum concathedralis zo 14. februára 2008 rozhodol o reorganizácii diecéz latinského obradu na Slovensku. Táto udalosť bola súčasťou dlhodobého vývoja cirkevno-právneho usporiadania na našom území. Prvým bratislavským arcibiskupom metropolitom sa stal Zvolenský, ktorému v jeho biskupskej službe od roku 2012 pomáha ako pomocný bratislavský biskup Jozef Haľko.

"Arcidiecéza sa skladá z desiatich dekanátov: Bratislava-Stred, Bratislava-Sever, Bratislava-Juh, Malacky, Pezinok, Senec, Senica, Skalica, Šamorín a Šaštín. Má 124 farností, 210 kostolov a 176 kaplniek, v ktorých pôsobí 176 diecéznych kňazov," uvádza sa na webe KBS. Na jej území žije 167 rehoľných kňazov a 28 rehoľných bratov a tiež 405 rehoľných sestier. V Rímskokatolíckej bohosloveckej fakulte sv. Cyrila a Metoda Univerzity Komenského v Bratislave sa na kňazstvo pripravuje 12 bohoslovcov a Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v Bratislave sa na kňazskú službu pripravuje 33 bohoslovcov.

Bratislavská arcidiecéza je zriaďovateľom 23 cirkevných škôl, Bratislavskej arcidiecéznej charity. Každoročne sa na slávnosť arcidiecézy i katedrály - sv. Martina - koná vo farnostiach arcidiecézy Svätomartinská zbierka.