Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Bratislave otvoria zrekonštruované staré evanjelické lýceum

Foto: http://www.evlyceum.sk/

Stať sa má kultúrno-komunitným centrom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, Cirkevného zboru (CZ) Bratislava-Staré Mesto.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Po trojročnej rekonštrukcii otvoria v nedeľu (3. 12.) obnovené Staré Lýceum - Laboratórium otvorenej spoločnosti v bratislavskom Starom Meste. Stať sa má kultúrno-komunitným centrom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, Cirkevného zboru (CZ) Bratislava-Staré Mesto. Má byť tiež priestorom na dialóg, slobodu a rovnosť. V objekte tiež zostane pracovisko Slovenskej akadémie vied, ktoré spravuje archív cirkevného zboru.

"V aktivitách centra chceme nabádať ľudí k tvorivosti, zmierňovaniu napätia, predchádzaniu násilia. Chceme dať jasnú podporu tým, ktorí sú slabí, osamelí alebo sú to ľudia v menšine. Chceme spájať ľudí, ktorí pomáhať chcú, s tými, ktorí pomáhať vedia," hovorí predsedajúca farárka CZ Anna Polcková.

V obnovenom staronovom lýceu plánujú organizovať umelecké programy, koncerty, výstavy, ale aj výchovno-vzdelávacie projekty, workshopy či diskusie. Vítaná je spolupráca s tými, ktorí sú ochotní pomáhať pri odstraňovaní prejavov diskriminácie, nenávisti a extrémizmu a podporovať "ľudskosť a úctu k životu".

Evanjelické lýceum zohralo významnú úlohu v rozvoji vzdelanosti v období Rakúsko-Uhorska i slovenskej kultúry. Školskú budovu dala v 18. storočí postaviť evanjelická cirkev. Jedným z rektorov lýcea bol polyhistor Matej Bel. Evanjelici ju získali späť v nevyhovujúcom technickom stave po 40 rokoch komunistického režimu v rámci reštitúcií, dlhodobo však nedokázali zrealizovať výraznejšiu rekonštrukciu. Cesta k obnove sa otvorila pred niekoľkými rokmi vďaka grantom Európskeho hospodárskeho priestoru.

V objekte zostane pracovisko SAV, ktoré spravuje archív cirkevného zboru. Vzácne knižné zbierky v počte 80.000 zväzkov kníh a rukopisov budú v moderne vybavenom archíve, ktorý zaberá takmer polovicu rozlohy budovy. V jej druhej časti bude spomínané kultúrno-komunitné centrum.

Neoddeliteľnou súčasťou Lýcea je jedna z najväčších zachovaných historických knižníc na území Slovenska. Vo fonde knižnice je okolo 90.000 knižničných jednotiek. Rovnako tak zachovaná zbierka glóbusov, vzácna vekom a unikátna počtom. Jej súčasťou je deväť zachovaných glóbusov. V rámci rekonštrukcie sa realizoval aj historicky najväčší presun knižného fondu, ktorý rekonštrukciou získal reprezentatívne priestory a archívny regálový systém.