Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V Bratislave otvorili Múzeum Lutherovej reformácie na Slovensku

Snímka z otvorenia Múzea Lutherovej reformácie na Slovensku. Stála expozícia je umiestnená na prvom poschodí a čiastočne aj na prízemí budovy na Palárikovej ulici 20 v Bratislave, ktorú zdieľa s Ústredným archívom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV), pozostáva z výstavných exponátov, mobiliáru a informačných panelov. Medzi exponátmi dominujú archívne dokumenty a historické knižničné dokumenty z fondov Ústredného archívu ECAV, ktoré sú doplnené predmetmi kultúrnej hodnoty z prostredia ECAV. V Bratislave 10. marca 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Expozícia múzea bola dokončená koncom roka 2021 a začiatkom decembra bolo múzeum aj sprístupnené. Avšak pre zlú pandemickú situáciu sa jeho slávnostné otvorenie odložilo o pár mesiacov neskôr.

Bratislava 12. marca (TASR) - V Bratislave pribudlo nové múzeum, ktoré slávnostne otvorili vo štvrtok 10. marca. Ide o Múzeum Lutherovej reformácie na Slovensku, ktoré sídli na Palárikovej ulici.

"Zámerom nebolo mať len múzeum a zbierať staré veci, ale hlavne vytvoriť priestor, kam budú ľudia prichádzať a kde budú môcť premýšľať o svojich životoch. Budú tu môcť načerpať nové vedomosti, pýtať sa na svoju identitu," uviedol autor a realizátor projektu Múzea Lutherovej reformácie na Slovensku Martin Kováč. Zároveň verí, že mnohí nie len prostredníctvom expozície, ale aj cez sprevádzanie budú môcť počuť evanjelium.

Stála expozícia je zameraná na príchod Lutherovej (nemeckej) reformácie na územie dnešného Slovenska a následný vývoj evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV). Medzi exponátmi dominujú archívne dokumenty a historické knižničné dokumenty z fondov Ústredného archívu ECAV, ktoré sú doplnené predmetmi kultúrnej hodnoty. Návštevník si bude môcť vyskúšať, ako znejú organové píšťaly, či si pustiť vybranú pieseň z audio-spevníka. Zámerom autorov bolo pritiahnuť aj žiakov a študentov základných a stredných škôl.

Expozícia múzea bola dokončená koncom roka 2021 a začiatkom decembra bolo múzeum aj sprístupnené. Avšak pre zlú pandemickú situáciu sa jeho slávnostné otvorenie odložilo o pár mesiacov neskôr.