Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

V Bratislave sa dnes draží na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím

Bratislava Foto: TASR/Štefan Puškáš

Akcia sa začne o 18.00 h a výťažok z nej sa použije na dobudovanie Komunitného integračného centra Lepší svet, n. o., v bratislavskej Karlovej Vsi.

Bratislava 23. mája (TASR) - Vydražiť si diela známych slovenských aj zahraničných autorov a zároveň tak pomôcť ľuďom s mentálnym postihnutím bude cieľom benefičnej akcie, ktorá sa uskutoční dnes v múzeu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Začne sa o 18.00 h a výťažok z nej sa použije na dobudovanie Komunitného integračného centra Lepší svet, n. o., v bratislavskej Karlovej Vsi.

Aukcia ponúkne diela Jozefa Jankoviča, Rudolfa Filu, Sibylly Greinerovej, Rudolfa Sikoru, Oresta Dubaya, Dušana Kállaya, Kolomana Sokola či Vilmosa Aba Nováka. "Ide o investíciu, ktorá ani počas krízy nedevalvuje a navyše ňou pomôžete ľuďom s mentálnym postihnutím, ktorí si bez nás nedokážu pomôcť sami," povedal riaditeľ zariadenia Lepší svet Dušan Mikulec.

Cieľom benefičnej aukcie je v súčasnej fáze stavebných prác získať ešte 70.000 eur na realizáciu opláštenia - strechy, okien, dverí a vonkajších stien budovy, spolu so zateplením skeletu integračného centra, ktoré stavajú v Karlovej Vsi. Peniaze tiež pomôžu dobudovať podporované bývanie zo súčasného ambulantného zariadenia Lepší svet na Osuského ulici v Petržalke. "Každý príspevok k tomuto nášmu snaženiu sa veľmi počíta," dodal riaditeľ.

V súčasnosti sa Lepší svet stará asi o 70 klientov, prevažne so stredným a ťažkým stupňom mentálneho postihnutia. Tých sa snaží viesť k samostatnému životu. "Neustále pribúda do našej starostlivosti čoraz viac sirôt, ktoré už nemajú rodičov ani príbuzných, alebo majú príbuzných, ktorí o nich nejavia záujem," podotkol Mikulec. Títo ľudia spolu s ďalšími klientmi bývajú v podporovanom bývaní, ktorého kapacitu by chcel Lepší svet rozšíriť. "Táto služba patrí k veľmi potrebnej súčasti samostatného života dospelých ľudí s mentálnym postihnutím," pripomenul riaditeľ.