Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Bratislave sa dnes začali tradičné trojdňové Korunovačné slávnosti

Kráľovská koruna. Foto: TASR/Michal Svítok

Tohoročné si pripomenú korunováciu matky Márie Terézie - Alžbety Kristíny.

Bratislava 23. júna (TASR) – Tradičné trojdňové Korunovačné slávnosti sa dnes popoludní začali v centre Bratislavy. Tohoročné si pripomenú korunováciu matky Márie Terézie - Alžbety Kristíny. Jej korunovácia sa uskutočnila 18. októbra 1714 v bratislavskom Dóme sv. Martina, kde prijala uhorskú korunu ako manželka kráľa a cisára Karola VI.

"V tomto roku si pripomíname aj 300. výročie narodenia Márie Terézie. Preto sme radi, že korunovácia jej matky pripadla práve na takéto výročie," zdôvodnil pre TASR Miroslav Vetrík, predseda občianskeho združenia Korunovačná Bratislava (OZKB), ktoré toto ojedinelé historické podujatie pripravuje od roku 2003.

Program jeho 15. ročníka sa dnes začal na Hviezdoslavovom námestí, kde vyše 60 slovenských remeselníkov predstavuje svoje zručnosti na jarmoku dobových remesiel. Pri nich dominuje stan s expozíciou Najslávnejšie obdobie Bratislavy - od cisára Leopolda I. k Márii Terézii. Je výberom veľkoplošných obrazov z výstav organizovaných OZKB v rokoch 2014-2016. Okrem maľby Bitka o Viedeň z roku 1683 je tam korunovačný cyklus Márie Terézie.

Záujemcovia o históriu si v kine Mladosť pozreli film 11. september 1683 (Bitka o Viedeň). O histórii sa možno veľa dozvedieť aj v stane, kde Vetrík okrem iného prezradí aj vínne súvislosti s Máriou Teréziou. Preto tam je k dispozícii Devínsky ríbezlák a na Hlavnom námestí Festival frankovky.

V sobotu pokračuje celodenný (09.00–22.00 h) korunovačný jarmok dobových remesiel aj vínne ochutnávky. O 13.00 h sa začne hlavná časť slávností - v dobových kostýmoch korunovačný sprievod a prenášanie korunovačných insígnií z Bratislavského hradu od Viedenskej brány cez Zámockú a Kapucínsku ulicu, Hurbanovo námestie, Michalskú a Sedlársku ulicu, Hlavné námestie na Františkánske. Tam v jezuitskom kostole možno sledovať historický obrad korunovácie Alžbety Kristíny. Počas neho odohrajú časti pontifikálnej omše z obdobia Márie Terézie na dobových nástrojoch v podaní súboru Solamente naturali a speváckeho zboru Chorus Salvatoris.

Po obrade sa korunovačný sprievod v čele s kráľom a kráľovnou na koňoch presunie cez Radničnú a Laurinskú ulicu, Rybársku bránu na Hviezdoslavovo námestie. Počas presunu opäť nebude chýbať rozhadzovanie bronzových korunovačných žetónov, ktorými sa dá platiť v niektorých gastro stánkoch. Slávnostný ceremoniál ukončia pasovaním rytierov Rádu zlatej ostrohy na pódiu na Hviezdoslavovom námestí. Tam sa dobovými tancami začne ľudová veselica. Asi o 18.00 h je plánované slávnostné spustenie čapovania vína z Vtáčej fontány na Ventúrskej ulici.

V nedeľu od 10.00 h pokračujú slávnosti korunovačným jarmokom dobových remesiel, výstavou obrazov a ochutnávkou vína. O 16.00 h bude prednáška Miroslava Vetríka a záujemcovia sa môžu odfotiť s Máriou Teréziou.