Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Bratislave v piatok rozsvietia vianočný stromček, začnú sa trhy

Archívne foto. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Od piatka si ľudia pochutia na cigánskej, zemiakových plackách, klobásach, chleboch s masťou a cibuľou, sladkých či slaných lokšiach, ale aj na mede, medovine, varenom vínku či vianočnom punči.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Na bratislavskom Hlavnom námestí v piatok (21. 11.) rozsvietia vyše 13-metrový vianočný stromček a odštartujú tak vianočné trhy. Spolu 69 stánkov ponúkne návštevníkom lokše, klobásky, medovinu, ale aj výrobky z keramiky či skla. Vianočné trhy potrvajú v centre Bratislavy do 23. decembra.

"V 19 stánkoch sa bude ponúkať tradičné občerstvenie, ktoré sa z roka na rok teší čoraz väčšej obľube. Dôkazom toho je aj nájomné, ktoré sú stánkari podľa výberového konania ochotní každoročne zaplatiť," vraví Martina Halušková z referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta. Najvyššie nájomné podľa jej slov tento rok predstavuje 1510 eur na deň.

Návštevníci si tak od piatka budú môcť pochutiť na cigánskej, zemiakových plackách, klobásach, chleboch s masťou a cibuľou, sladkých či slaných lokšiach, ale aj na mede, medovine, varenom vínku či vianočnom punči. "Taktiež na rôznych cukrovinkách, ako aj lahodných pekárenských a cukrárenských výrobkoch," dodala Halušková.

Vo zvyšných 50 stánkoch budú trhovníci ponúkať adventné darčeky a darčekové predmety, napríklad ľudovo-umelecké výrobky, sviečky, mydlá, aromaterapiu, výrobky z kovov, textilu, z keramiky i skla. "Rovnako ako po minulé roky sa predstavia aj charitatívne a neziskové organizácie," doplnila Halušková.

V centre mesta bude počas vianočných trhov zároveň prebiehať aj kultúrny program. Počas ich slávnostného otvorenia sa na pódiu predstaví Bratislavský detský zbor pri Základnej umeleckej škole Miloša Rupelldta či Ľudová hudba Kuštárovci.