Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Regióny

V Bratislave začalo snežiť, mesto je v pohotovosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Na odhŕňanie snehu a posyp soľou a kamennou drvinou je v Petržalke pripravených sedem väčších a menších mechanizmov.

Bratislava 4. decembra (TASR) – V hlavnom meste sa dnes ohlásila zima a na bratislavské ulice napadol sneh. Samospráva je v plnej pohotovosti už od konca minulého týždňa a podľa hovorcu primátora Ľubomíra Andrassyho je v stálej službe 83 ľudí a 54 mechanizmov. Dnes popoludní na žiadosť dopravného podniku uskutočnila aj jeden lokálny posyp na Kramároch.

"Zatiaľ však situácia nie je mimoriadna, monitorujeme ju," vraví hovorca. Mesto vykonáva najmä lokálne posypy vo vyšších polohách pre námrazu, dnes v noci ich bolo asi šesť. "Na mostoch sypeme ekologickú posypovú soľ a používame ju aj v lokalitách, ktoré sú v dotyku so zdrojmi pitnej vody."

Jedno celomestské čistenie vyše 450 kilometrov ciest trvá asi tri hodiny. "Nemôže nikto očakávať, že v priebehu polhodiny sú všetky cesty upratané a bezpečné. V zimnom období nemáme čarovný prsteň a nevieme byť na všetkých miestach naraz. Čistenie ciest je postupné a podľa priorít," vysvetľuje.

Prvé v poradí sú cesty, kde chodí verejná doprava

Najprv sa čistia cesty, kde chodí verejná doprava, taktiež tie, ktoré smerujú k nemocniciam či dopravným uzlom. "Vodiči by mali brať do úvahy, že sme v zimnom období a mali by mať zimné pneumatiky," upozorňuje hovorca. Zamestnanci zase čistia prioritne chodníky k školám či sociálnym zariadeniam.

Na odhŕňanie snehu a posyp soľou a kamennou drvinou je napríklad v najväčšej bratislavskej mestskej časti pripravených sedem väčších a menších mechanizmov. Petržalka zabezpečuje zimnú službu na takmer stovke kilometrov ciest. "Ide o komunikácie III. a IV. triedy, verejné priestranstvá, vybrané chodníky ako napríklad chodníky k materským školám, zdravotným zariadeniam, k Domu sociálnych služieb na Medveďovej 21, prístupová komunikácia k nemocnici na Antolskej ulici či parkoviská a schodiská k terasám v správe mestskej časti," vymenúva petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová.

Zimnú službu v Petržalke má na starosti miestny podnik verejnoprospešných služieb (VPS) od 15. novembra do 15. marca budúceho roku. Na podnety obyvateľov slúži aj zelená linka VPS-ky s kontaktným telefónnym číslom 02/ 63 820 158.


Video: Bratislava sa zobudila do zasneženého rána