Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Bratislave žije podľa odhadov až 5000 ľudí bez domova

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Depaul Slovensko pomáha ľuďom v núdzi a prevádzkuje nízkoprahové zariadenia pre bezdomovcov.

Bratislava 24. novembra (TASR) – V Bratislave žije podľa odhadov 4000 až 5000 ľudí bez domova. Z uvedeného počtu bezdomovcov je tých, ktorých ľudia spoznávajú podľa neupraveného vzhľadu, špinavého oblečenia či toho, že sú pod vplyvom alkoholu, 20 percent. Na väčšine, presnejšie 80 percentách týchto ľudí, však nie je možné spoznať, že nemajú domov. "Niekedy by ste neverili, ku komu si sadnete v MHD, že je to človek bez domova, a mysleli by ste si, že je to nejaký človek, ktorý ide domov z práce," priblížila pre TASR Mariana Ištoňová z neziskovej organizácie Depaul Slovensko.

Zistiť presnú štatistiku, koľko ľudí je bez domova na Slovensku či v iných krajinách, je podľa jej slov veľmi náročné. "Takýchto ľudí je ťažké zrátať. Niekto nemá doklady, iný sa presunie do inej časti. Ťažko povedať odhad, či počet bezdomovcov rastie, alebo klesá," konštatovala Ištoňová.

Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul na Ivanskej ceste v Bratislave, ktorá patrí medzi projekty Depaul Slovensko, je podľa jej slov plne vyťažená. "Zvýšili sme kapacitu zo 150 na 200 ľudí a aj tak je plne vyťažená," podotkla. Ako tvrdí, zvýšenie kapacity v nocľahárni možno vnímať ako negatívum i pozitívum. Tienistou stránkou je podľa je slov poznanie, koľko ľudí je bez domova. Naopak, pozitívom je to, že aj takýmto spôsobom možno podať bezdomovcom pomocnú ruku.

Nocľaháreň navštevujú klienti s rôznym osudom. Niektorí sa dostali na ulicu pre nefungujúcu rodinu, iní zas pre dlh, ktorý vznikol z maličkosti. V nocľahárni, okrem možnosti prespania v teple a pod strechou, sa môžu najesť, osprchovať či vyhľadať pomoc u prítomných sociálnych pracovníkov, ak by si napríklad chceli nájsť prácu. "V tomto roku sme mali dokonca kurz kariérneho poradenstva a asi štyria klienti si našli prácu," priblížila Ištoňová s tým, že sa snažia klientov zapájať do aktívneho pracovného života, aby nestratili návyky. Za nocľah klient zaplatí 0,85 eura.

Pred niekoľkými mesiacmi sa podarilo zrealizovať časť rekonštrukcie nocľahárne. "Pred rekonštrukciou to bola jedna obrovská hala, ktorá bola predelená na viaceré časti, do nich sa zvyčajne nasťahovala na tú jednu noc skupina mužov a žien. Rozdelení boli aj na tých, ktorí boli pod vplyvom alkoholu, a tých, ktorí neboli," povedala Ištoňová. Po novom sú k dispozícii aj samostatné veľké izby pre mužov a ženy. Okrem sociálnych zariadení sa zlepšilo i nevyhnutné zázemie, čo ubytovaným aj zamestnancom poskytuje oveľa dôstojnejšie podmienky.

Človek, ktorý by chcel bezdomovcom pomôcť, môže napríklad robiť v nocľahárni dobrovoľníka, tiež môže pomôcť finančne alebo materiálne. "Máme tu koordinátorov dobrovoľníkov, ľudia sa tu môžu s nimi porozprávať, čo sa od nich očakáva. Veľa dobrovoľníkov mávame počas nočných služieb, pretože je to náročné na ľudské kapacity," spresnila Ištoňová. Chod takejto organizácie je podľa nej možný i vďaka darcom. Z materiálneho hľadiska majú v nocľahárni oblečenia dostatok, privítajú však plachty či deky.

Primárne aj v tomto zimnom období je podľa organizácie Depaul potrebné mať v nocľahárni pripravenú posteľ pre kohokoľvek, kto tam príde. "Aj keď máme kapacitu 200 a príde 202 ľudí, tak aby sme mali posteľ aj pre tých dvoch. Ešte sa ale nestalo, aby bol niekto poslaný preč," dodala Ištoňová.

Depaul Slovensko pomáha ľuďom v núdzi a prevádzkuje nízkoprahové zariadenia pre bezdomovcov. Organizácia vznikla v roku 2006 ako reakcia na krízovú situáciu, keď na následky zimy zomrelo v Bratislave 19 bezdomovcov. Každý deň zabezpečuje nocľah a stravu pre klientov. Od založenia to už bolo viac ako 320.000 nocľahov a prichýlila vyše 4500 ľudí.