Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Bratislave zradili Centrum slovenského zahraničia

Šéf Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ) Vladimír Skalský Foto: TASR - Martin Baumann

Centrum slovenského zahraničia má podľa neho trvalo predstavovať kultúru vyše 1,5 milióna krajanov.


Bratislava 29. októbra (TASR) - V Bratislave zriadili Centrum slovenského zahraničia. Rozhodla o tom Generálna rada Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ) na svojom výročnom zasadnutí počas Stálej konferencie Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí, ktorá sa koná od piatka 28. 10. do dnešného dňa v hlavnom meste. TASR o tom informoval predseda SZSZ Vladimír Skalský.

Centrum slovenského zahraničia má podľa neho trvalo predstavovať kultúru vyše 1,5 milióna krajanov. Zahŕňať má muzeálnu expozíciu, predstavujúcu históriu krajanov, priestory pre prezentáciu živej kultúry, kde sa bude prezentovať folklór, divadlo, hudba či literatúra Slovákov zo zahraničia a v centre má byť aj galéria, kde sa budú konať výstavy krajanských umelcov. "Chýbať nemá ani krajanská reštaurácia so špecialitami Slovákov z jednotlivých krajín, ktorá je dôležitá aj pre samofinancovateľnosť projektu," uviedol Skalský.

Sídlom Centra slovenského zahraničia v Bratislave je zatiaľ Sekretariát SZSZ na Laurinskej ulici. Združenie zriadilo komisiu, ktorá chce s pomocou štátu či hlavného mesta získať adekvátne priestory v centre Bratislavy buď do vlastníctva, alebo do dlhodobého prenájmu.

"Máme s podobnými projektmi skúsenosť, pretože naše členské organizácie prevádzkujú slovenské domy či centrá v celom rade krajín. Ja sám som riaditeľom Slovenského domu v Prahe, ktorý sme s podporou oboch krajín kúpili a rekonštruovali a už dva roky úspešne prevádzkujeme," uviedol Skalský, podľa ktorého má štát i mesto Bratislava celý rad nevyužitých budov.

"Projekt teda rozhodne nie je utópia a Bratislavčania podobnú inštitúciu nepochybne ocenia, podobne ako krajania, ktorí sa dlhodobo sťažujú, že sú na Slovensku málo prezentovaní a vnímaní," skonštatoval Skalský.