Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V bratislavskej Umelke bude výstava francúzskej grafiky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Autorkou diel je Liliane Schaefer a otvorenie výstavy sa uskutoční 4. augusta o 18. h.

Bratislava 2. augusta (TASR) – Výstavu francúzskej grafiky pod názvom Mýty a prízraky pripravuje bratislavská galéria Umelka Slovenskej výtvarnej únie (SVÚ).

Autorkou diel je Liliane Schaefer a otvorenie výstavy sa uskutoční 4. augusta o 18. h. Od roku 1970 výtvarníčka prezentuje svoju tvorbu v Paríži a iných francúzskych mestách, vo Veľkej Británii, Poľsku, Japonsku, Holandsku, Brazílii, Juhoafrickej republike či na Pobreží Slonoviny.

Podľa SVÚ jej maliarske prvotiny sú vo figuratívnom štýle, kde je dominantná strohá kompozícia a živosť farebnej harmónie. Výtvarníčku zaujímala najmä kresba a grafika, preto tvorila litografie. Vyhľadáva techniku detailu a podrobností, od roku 1973 sa začala venovať rytine. V tvorbe mieša pojmy miesta, času a snov. Striedavo násilná, ľúbezná, vzrušujúca či uspokojujúca žongluje s mytológiou, s odkazmi na literárne diela a citáty, ktoré sa pre ňu stávajú predstavami a predmetmi. Jej umenie je hlbokou introspekciou v serpentínach podvedomia.

V roku 1978 sa Liliane Schaefer zúčastnila na medzinárodnom bienále grafických umení v Krakove. V roku 1980 dostala cenu za svoje rytiny na výstave Arts Inter v meste Avignon na juhu Francúzska a v roku 1993 Veľkú cenu v Roissy-en-France pri Paríži.

Výstava potrvá do 22. augusta.