Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V bratislavskej Záhorskej Bystrici majú záujem voliť aj prvovoliči

V bratislavskej Záhorskej Bystrici prichádzajú k volebným urnám v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávnych krajov aj tí, ktorí majú takúto príležitosť prvýkrát. Na snímke prvovolička Natália Macašková vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v bratislavskej Záhorskej Bystrici 4. novembra 2017. Foto: TASR - Erik Máder

Celkovo môže v 17 mestských častiach Bratislavy zahlasovať o personálnom obsadení orgánov BSK 402.773 oprávnených voličov.

Bratislava 4. novembra (TASR) – V bratislavskej Záhorskej Bystrici prichádzajú k volebným urnám v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávnych krajov aj tí, ktorí majú takúto príležitosť prvýkrát. Stredoškoláci Natália, Nina i Peter prišli voliť s presvedčením, že i v záujme mladých ľudí je vyjadriť hlasovaním svoj názor na to, kto a ako by mal viesť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v budúcnosti.

"Možno budem vo svojej triede výnimkou, no som presvedčená, že ísť voliť je dôležité, lebo mi záleží na tom, ako bude vyzerať kraj, v ktorom žijem,“ povedala pre TASR Natália Macašková. Nina Jašková priznala, že v okruhu jej kamarátov je veľká vôľa zúčastniť sa na týchto voľbách. Spolu s Natáliou sa zhodujú v tom, že problémom Bratislavského kraja je najmä stav verejnej dopravy, vrátane bratislavskej MHD ako článku integrovaného dopravného systému. "Cesta, ktorá by mala trvať 20 minút, trvá raz toľko, niečo s tým treba robiť,“ zdôraznila Natália. Podľa Niny je problém i v nedostatočnej kapacite ciest. "Bratislava sa rozrastá príliš rýchlo, cesty na to nie sú dimenzované a ani intenzita verejnej dopravy na nárast obyvateľov nedokáže reagovať," povedala.

I Ninin spolužiak Peter Majerčík prišiel voliť, aby podporil zmenu v kraji. "Aj ja si myslím, že tou prioritnou oblasťou, v ktorej je zmena potrebná, je doprava a dopravná infraštruktúra," uviedol pre TASR.

V Záhorskej Bystrici voliči prichádzajú priebežne. "Záujem určite je, volebné miestnosti nezívajú prázdnotou," povedala pre TASR Božena Kubíková z Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Záhorská Bystrica. Do 22.00 h, dokedy sú otvorené volebné miestnosti, môže v tejto časti Bratislavy voliť 4092 oprávnených voličov, z toho 151 prvovoličov. Záhorská Bystrica tvorí spolu s ďalšou bratislavskou mestskou časťou Lamač desiaty volebný obvod v BSK. V zastupiteľstve ho bude zastupovať jeden poslanec.

Celkovo môže v 17 mestských častiach Bratislavy zahlasovať o personálnom obsadení orgánov BSK 402.773 oprávnených voličov. Volia v 403 volebných okrskoch v rámci 11 volebných obvodov.