Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Poprad plánuje vybudovať múzeum turistiky

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Martin Ďurčo

Poslanci na ostatnom aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade vyčlenili na vypracovanie projektovej dokumentácie múzea 30.000 eur.

Poprad 18. apríla (TASR) – Mesto Poprad plánuje v budove bývalého Tatranského múzea v mestskej časti Veľká vybudovať múzeum turistiky. Zámer kúpiť budovu, ktorá je od roku 1995 nevyužívaná a chátra, schválili poslanci v minulom roku po dlhých rokovaniach. Poslanci na ostatnom aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade vyčlenili na vypracovanie projektovej dokumentácie múzea 30.000 eur.

"Od roku 1925 slúžila budova na umiestnenie zbierok Tatranského múzea a obecnej knižnice. Rozhodovanie o zámere kúpiť tento objekt podmienila práve možnosť nadviazať na bohatú tradíciu Tatranského múzea založeného vo Veľkej už v roku 1882," uviedol vedúci odboru urbanizmu a priestorového plánovania Mestského úradu v Poprade Ľuboslav Mlynarčík. Budova sa naposledy, do roku 1995, využívala ako internát Stredného odborného učilišťa poľnohospodárskeho vo Veľkej.

Mesto Poprad kúpilo budovu historického významu za 180.000 eur. "Objekt bude mať po rekonštrukcii okrem iného aj význam a prínos pre rozvoj cestovného ruchu nášho mesta s regionálnou i celoslovenskou pôsobnosťou," povedal Mlynarčík. Budova je súčasťou Velického námestia. Podľa Mlynarčíka by sa v interiéri mali vytvoriť viaceré expozície. Medzi nimi prezentácia kultúrno–historickej časti, expozícia liečebno-rekreačná z hľadiska histórie a časť zameraná na šport. Vytvoriť by sa mala aj oddychová zóna s terasou nad riekou. Mlynarčík počas rokovania zastupiteľstva uviedol, že financie pôjdu napríklad na geodetické stavby či na statické posudky.

Poslankyňa Anna Schlosserová uviedla, že mesto by sa malo zaoberať vážnejšími vecami, ako je vznik múzea. Podľa nej by malo ísť napríklad o chodníky, cesty, parky a iné veci, ktoré občanov mesta trápia. Podľa primátora Popradu Jozefa Švagerka zriadenie múzea predstavuje cestu, ako získať financie na projekt rekonštrukcie z výzvy, v ktorej by finančné prostriedky boli oprávnenými nákladmi.