Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V centre Banskej Bystrice protestovali nespokojní farmári z Dubového

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Marek Guman, predseda Združenia vlastníkov družstevných podielových listov, uviedol, že vedenie družstva žiada od farmárov uhradiť stratu družstva vo výške takmer 2,6 milióna eur.

Banská Bystrica 17. decembra (TASR) - Približne desiatka nespokojných podielnikov Poľnohospodárskeho družstva (PD) Turiec Dubové sa v nedeľu v Banskej Bystrici rozhodla upozorniť na podľa ich názoru nekalé praktiky družstva a situáciu, v ktorej sa ocitli.

Ako pre TASR priblížil predseda Združenia vlastníkov družstevných podielových listov (DPL), Marek Guman, vedenie družstva žiada od farmárov uhradiť stratu družstva vo výške takmer 2,6 milióna eur. „Družstevníkom sú v rýchlom slede adresované sofistikované výzvy, z ktorých sú zmätení a vystrašení. Vzniká oprávnená obava, že je tu záujem dostať ľudí pod tlak a primäť ich k odpredaju podielov za nevýhodných podmienok,“ uviedol.

Približne dvesto starším ľuďom s nedostatočným právnym povedomím adresovalo podľa jeho slov vedenie družstva list, podľa ktorého je údajne v strate vo výške takmer 2,6 milióna eur. "Každý člen družstva má zaplatiť takmer 13.000 eur, aby sa na túto stratu poskladali. V opačnom prípade prídu o svoj členský podiel. Pre väčšinu členov družstva - ľudí vo vysokom veku, ktorí na družstve odpracovali takmer celý svoj ekonomicky aktívny život, je táto situácia neriešiteľná, pretože tieto peniaze jednoducho nemajú," podotkol Guman.

Ako ďalej dodal, problém má vyriešiť firma, ktorá je ochotná s vyrovnaním straty pomôcť. "Má to však jeden 'háčik'. Ľudia majú svoje podiely tejto firme odpredať za smiešnu sumu 150 eur a s členstvom v družstve sa rozlúčiť," dodal s tým, že takéto praktiky považuje za šmejdovské.

"Chceme združiť členov, aby nepredali svoj podiel za smiešnych 150 eur. Zákon totiž presne hovorí, ako je potrebné sa s členom vysporiadať pri ukončení členstva. Chceli by sme ich preto združiť a podať spoločnú žalobu," dodal Guman.