Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Červenom Kláštore podľa starostu chýba hotel

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Splavovanie Dunajca je hlavnou atrakciou regiónu už od konca 19. storočia.

Červený Kláštor 16. júla (TASR) – Zamagurská obec Červený Kláštor v okrese Kežmarok láka počas letnej turistickej sezóny turistov najmä na tradičný splav na pltiach. Podľa starostu Štefana Džurného sa v obci nachádza množstvo ubytovacích zariadení, chýba však hotel.

Splavovanie Dunajca je hlavnou atrakciou regiónu už od konca 19. storočia. "Z prístaviska pltí v Červenom Kláštore, cez Prielom Dunajca až do Lesnice trvá splav takmer desaťkilometrového úseku zhruba 90 minút. Doba splavu závisí od výšky vodnej hladiny Dunajca," vysvetlila pre TASR jedna z majiteliek spoločnosti na prevádzku pltí Helena Lainczová. Zdôraznila, že Pieniny nie sú len o splave na tradičných drevených pltiach. Región poskytuje aj veľa možností na turistiku a cykloturistiku. 

"Červený Kláštor môže stavať na krásnej prírode Pieninského národného parku, ktorý priam láka na výlety do prírody," povedal Džurný. Atrakciou pre návštevníkov je aj kláštor kartuziánov s Kostolom sv. Antona Pustovníka. Zaujímavou ponukou je aj samotná expozícia kláštorného múzea, ktorá približuje život a pôsobenie dvoch mníšskych rádov - kartuziánov a kamaldulov. Ďalším zaujímavým tipom na výlet v obci sú miestne kúpele. "Ide o prvé, po vojne otvorené kúpele na Slovensku," povedal Džurný.

V obci je množstvo ubytovacích a reštauračných zariadení. "Prelom nastal v rokoch 1999-2000, kedy sa stal Červený Kláštor turistickým centrom Zamaguria," vysvetlil Džurný. Doplnil, že v obci sa nachádza dosť penziónov a ubytovaní v súkromí, napriek tomu chýba v nej hotel.