Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Požiadavky žilinských sestier sú splnené, tvrdí V. Čislák

Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. Foto: TASR/Michal Svítok

Zdravotná starostlivosť vo FNsP Žilina je podľa Čisláka pre pacientov aj zdravotnícky personál adekvátne zabezpečená.


Žilina 4. februára (TASR) – Minister zdravotníctva Viliam Čislák dnes na stretnutí v Žiline povedal sestrám, ktoré pre hromadné výpovede odišli z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline, že ich požiadavky sú splnené a presvedčiť sa o tom môžu individuálne na personálnom oddelení nemocnice.

"Sestrám som chcel priamo povedať, že pán riaditeľ má mandát na to, aby každej, ktorá k nemu príde, ukázal jej platový dekrét a podmienky. Dnes a zajtra sú im dvere otvorené. Aby prišli, aby videli platové podmienky. Pretože neexistuje žiadne kolektívne vypovedanie zmluvy. Aby naozaj na konci dňa neostali ony poškodené, že budú nezamestnané. Pretože adekvátne zabezpečíme teraz aj v budúcnosti zdravotnú starostlivosť pre všetkých občanov Slovenskej republiky," uviedol minister zdravotníctva.

Podľa predsedníčky Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Moniky Kaveckej sa sestrám zdá najvýhodnejšie memorandum, ktoré dnes predložili ministerstvu zdravotníctva. "Pretože kolegyne sestry sú plne oboznámené s požiadavkami, ktoré samy iniciovali. A tie sú zahrnuté aj v memorande. Tu sa v minulosti nedodržiaval Zákonník práce. Sestry boli klamané. Všetko sme si museli vydobýjať protestmi, žiadosťami. Tieto ženy tomu neveria," zdôraznila Kavecká.

V memorande medzi vládou a odbormi sestry žiadajú legislatívnu garanciu vyšších platov, než im priniesol od tohto roku nový zákon. Rovnako chcú, aby sa voči tým, ktoré dali výpovede, nevyvodzovali žiadne negatívne dôsledky. Zároveň by podľa návrhu mali dostať všetky zmluvy na dobu neurčitú.

Zdravotná starostlivosť vo FNsP Žilina je podľa Čisláka pre pacientov aj zdravotnícky personál adekvátne zabezpečená. "Nemocnica funguje na báze, akú si môže dovoliť. To znamená, že na ARO sú zo šiestich lôžok dve, elektívna zdravotná starostlivosť je obmedzená, je bezpečná a ide do iných nemocníc," dodal minister zdravotníctva.

Hovorkyňa žilinskej nemocnice Viera Jurčiová pre TASR uviedla, že počas dvoch dní prijala nemocnica 118 nových pacientov. "Z toho bolo 97 neodkladných príjmov. Celkovo je v nemocnici hospitalizovaných 724 ľudí. V prvý februárový deň sa uskutočnilo 30 operácií, 28 z nich bolo plánovaných. Dnes sa uskutočnilo 21 plánovaných operácií. V pondelok (1.2.) v nemocnici ošetrili ambulantne 1183 ľudí, z toho bolo 95 akútnych prípadov. V utorok (2.2.) do 13.00 h bolo v ambulanciách žilinskej nemocnice ošetrených 833 ľudí, z toho 22 akútnych," uzatvorila hovorkyňa FNsP Žilina.