Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

FOTO a VIDEO: V Demänovskej Doline horí hotel, požiar má jednu obeť

Na snímke hasiči hasia požiar hotela Junior v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách 6. októbra 2015. Pri požiari hotela v Demänovskej Doline, ktorý vypukol ráno o pol štvrtej, zahynul 64-ročný muž z okresu Žilina. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Požiar vypukol ráno o pol štvrtej. Momentálne ho likviduje vyše 60 hasičov s viac ako 20 kusmi techniky.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Pri požiari hotela v Demänovskej Doline, ktorý vypukol dnes ráno o pol štvrtej, zahynul 64-ročný muž z okresu Žilina. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Miroslavy Ondrichovej z objektu evakuovali vyše 135 osôb, vrátane personálu a viacerých detí. "Viacero osôb sa nadýchalo splodiny horenia," uviedla.



Záchranári preto previezli do nemocnice v Liptovskom Mikuláši šesť ľudí, osemmesačné dieťa, štyroch mužov vo veku 31, 47, 53 a 54 rokov a jednu 44-ročnú ženu. Okrem toho museli dvoch ľudí ošetriť na mieste, priblížil hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Hasenie požiaru komplikujú skryté ohniská

Požiar hotela sťažujú skryté ohniská, ktoré musia hasiči vyhľadávať, postupne hasiť, a vysoká teplota sálajúca z konštrukcií. Hasiči preto povolali ďalšie sily a prostriedky, pričom požiar momentálne likviduje vyše 60 hasičov s viac ako 20 kusmi techniky

"Zásah je náročný, keďže vodu musíme dovážať z 300 metrov vzdialenej nádrže, ide o veľký objekt, využívame aj výškovú techniku, samozrejme, s použitím dýchacích prístrojov. Vykonávame momentálne lokalizáciu požiaru," priblížil riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline Jaroslav Kapusniak.


Príčinu vzniku požiaru bude zisťovať expertízna skupina. Podľa Kapusniaka sa oheň rozšíril z kuchyne a prešiel do prvého a druhého nadzemného podlažia, odkiaľ sa rozšíril aj na strešnú konštrukciu.

M. FEIK: Správa o požiari hotela JUNIOR patrí k najsmutnejším v mojom živote

Člen dozornej rady spoločnosti Hotely mládeže Slovakia (HMS) Michal Feik považuje informáciu o dnešnom požiari hotela JUNIOR v Demänovskej doline, pri ktorom museli evakuovať približne 140 ľudí a o život prišiel aj jeden hosť, za jednu z najsmutnejších správ svojho života. Napísal to vo vyjadrení na sociálnej sieti.



"Keď som v roku 2008 nastúpil do predstavenstva Hotelov mládeže Slovakia, hotel bol už predaný. Podarilo sa nám vypovedať kúpnu zmluvu a navrátiť ho do majetku HMS. Nemali sme prakticky žiadne finančné prostriedky na investície. A tak vďaka nadšeniu zamestnancov a ich skvelému ľudskému prístupu sa darilo každoročne zvyšovať obsadenosť. Veľkú časť zarobených peňazí sme investovali späť do hotela," uviedol Feik.



V hoteli podľa neho zrekonštruovali wellness centrum, parkovisko, okná, kompletne vymenili kotolňu, zariadili nové kongresové sály a tento rok mali byť zrekonštruované všetky kúpeľne. "Hotel mal medzi klientmi mimoriadnu obľúbenosť a vďaka tomu dosiahol minulý rok takmer 80-percentnú celoročnú obsadenosť. To všetko najmä vďaka úžasnému prístupu skvelých ľudí pod vedením riaditeľa, skvelého človeka a priateľa Rada Chovančíka. S láskou a oduševnenosťou, s prístupom ako k vlastnému dieťaťu. Tento víkend tam mala svoje zasadnutie Študentská rada vysokých škôl. Dlho do rána sme diskutovali v bare a do pol tretej hrali pri recepcii Človeče, nehnevaj sa. Keď som odtiaľ v nedeľu odchádzal, ani v tom najhoršom sne by mi nenapadlo, že to bolo naposledy. Zatiaľ. Vieme totiž, že ten hotel znovu vyrastie!" napísal Feik na sociálnej sieti.

Predseda predstavenstva spoločnosti Hotely mládeže Slovakia, a.s., Karol Klobušický TASR informoval, že za najtragickejšie považujú vyhasnutie jedného ľudského života. "Je nám ľúto vzniknutej situácie. Zatiaľ nemáme presnú informáciu o koho ide. Žiaľ, v tejto chvíli nemáme ani bližšie informácie o príčinách vzniku požiaru. Predpokladá sa, že požiar by mali uhasiť v priebehu dňa," uviedol Klobušický.
HaZZ: Pri požiaroch ubytovacích zariadení zahynulo od roku 2010 sedem ľudí
Od roku 2010 zaevidovali hasiči na Slovensku 62 požiarov hotelov, desať požiarov motelov a motorestov a 529 požiarov rekreačných chát a chalúp, pri ktorých zahynulo sedem ľudí a 40 ľudí utrpelo zranenia. TASR o tom informovala Silvia Jančovičová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Priame škody podľa nej dosiahli pri požiaroch hotelov vyše 2,91 milióna eur, pri požiaroch motelov a motorestov 72.320 eur a pri požiaroch rekreačných chát a chalúp vyše osem miliónov eur.

Pripomenula, že pri požiari hotela Liptov v okrese Liptovský Mikuláš vo februári 2010 zahynulo 15-ročné dievča, zranilo sa sedem ľudí a škoda dosiahla 49.800 eur. "V októbri 2010 dosiahla škoda pri požiari hotela Remata v okrese Prievidza 700.000 eur. Požiar Koliby Biely Potok v okrese Spišská Nová Ves spôsobil vo februári 2012 škodu 300.000 eur, v marci toho istého roku vznikla pri požiari Jánošíkovho dvora v okrese Dolný Kubín škoda 291.000 eur a v decembri 2012 pri požiari hotela Šariš v okrese Bardejov škoda 400.000 eur. Vo februári 2014 spôsobil požiar penziónu Pribiskô v okrese Tvrdošín škodu 300.000 eur," doplnila Jančovičová.