Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V deň otvorených dverí v Prešove sprístupnia po 30 rokoch sklad soli

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Verejnosť sa bude môcť aktívne zapojiť do tipovania a hádať, koľko váži označená vzorka soli.

Prešov 15. marca (TASR) – Takmer po 30 rokoch od vyhorenia historického skladu soli v Prešove – Solivare je táto národná kultúrna pamiatka (NKP) kompletne zrekonštruovaná. Verejnosť si ju bude môcť po dlhom čase opäť pozrieť v sobotu 19. marca počas dňa otvorených dverí. Návštevníkov čaká aj bohatý kultúrny a zábavný program v čase od 10.00 do 17.00 h.

Správcom objektu je Slovenské technické múzeum v Košiciach. Ako informoval na dnešnej tlačovej besede jeho riaditeľ Eugen Labanič, príprava projektu a proces schvaľovania trval dlhých päť rokov (2009-2014). Samotné rekonštrukčné práce stihol urobiť dodávateľ prác - prešovská spoločnosť Dúha v rekordnom čase za 11 mesiacov. „Sklad soli prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, výsledkom ktorej je nový multifunkčný spoločensko-umelecký priestor určený na výstavné, prezentačné, kongresové či edukačné aktivity,“ povedal Labanič. Spolu s mestom Prešov chce múzeum ponúkať návštevníkom nielen zaujímavý priestor na prehliadku objektu, ale naplniť ho aj aktivitami, ktoré rozprúdia turizmus v regióne. Vďaka projektu vzniklo aj desať nových pracovných miest.

Obnova skladu soli bola jednou z priorít ministerstva kultúry v oblasti obnovy kultúrnych pamiatok a záchrany kultúrneho dedičstva. Projekt bol spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v objeme 2,030 milióna eur (85 percent) a zo štátneho rozpočtu SR v sume prevyšujúcej 358.000 eur (15 percent). Vzhľadom na havarijný stav objektu a ďalšie nevyhnutné práce rezort kultúry rozhodol o dofinancovaní projektu zo štátnych zdrojov v sume 1,454 milióna eur. Celkové náklady na rekonštrukciu sa tak dostali na sumu 3,843 milióna eur.

V objekte skladu soli je na prízemí historicky vzácna centrálna hala, z ktorej sa vychádza do bývalých soľných komôr. Tie sú rozdelené na muzeálnu časť, kongresový priestor a hospodársku časť, ktorá je vyhradená pre kancelárske priestory vrátane monitoringu kamier, stravovacie a hygienické priestory. Ročné náklady na chod objektu odhadujú na 80.000 eur.

Námestník pre marketing múzea Ján Melich informoval, že súčasťou projektu nebolo interiérové vybavenie objektu, na čo musia robiť ďalšie obstarávanie. „V tejto chvíli dávame dokopy projekt, ktorý rieši interiér. Je to otázka vybavenia ako stoly, stoličky, multimediálne vybavenie, ozvučenie priestoru, vybavenie návštevníckych miestností, detský kútik. Budú vybavené výstavné priestory, vchod, informačný a komunikačný systém a označenie všetkých priestorov, ktoré tu sú. Ja dúfam, že do konca septembra by to už mohlo byť reálne a tento priestor už začne byť plne funkčný,“ povedal Melich.

Počas dňa otvorených dverí si návštevníci okrem prehliadky samotného skladu soli budú môcť pozrieť výstavy 12 patrónov – ochrancovia vedy, techniky a remesiel, ďalej soľnobanskú čipku, historickú hasičskú techniku. Súčasťou sprievodného programu bude aj prezentácia tradičných remesiel, detské tvorivé dielne, súťaže, hudba, folklórne skupiny. V programe vystúpi dychový orchester Baštovanka, mažoretky Flowers, Diridonky, Witches, detské divadielko Babadlo.

Verejnosť sa bude môcť aktívne zapojiť do tipovania a hádať, koľko váži označená vzorka soli. Múzeum tiež vyhlásilo zbierku soľničiek, od darcov chcú získať hlavne zaujímavé kúsky, z ktorých vznikne nová expozícia.

Sklad soli, ktorý je súčasťou historického areálu NKP Solivar, patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Zhorel 18. mája 1986 a ostali po ňom iba obhorené múry. Unikátny komplex technických objektov zo 17. storočia tvoria Šachta Leopold, gápeľ, četerne, maschinhaus, varňa, klopačka a sklad soli.