Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

VIDEO: V Dlhej súťažili elektrické vozidlá zostavené študentmi ZŠ a SŠ

Na snímke účastník pretekov elektrických automobilov postavených deťmi, ktoré zorganizovala spoločnosť Greenpower Slovensko na motokárovej dráhe v obci Dlhá v sobotu 24. júna 2023. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Žiaci a študenti sa tak zapojili do praktického projektu z reálneho života.

Dlhá 24. júna (TASR) – Na motokárovom okruhu v obci Dlhá v okrese Trnava súťažili elektrické formule v kategórií Goblin (základné školy) a F24 (stredné školy). Žiaci a študenti súťažné prototypy aj sami navrhli a zostrojili. TASR o tom informoval Arnold Kiss z Greenpower Slovensko, ktoré podujatie organizuje.

Novinkou tohto ročníka sú súťažné podkategórie. Tímy nebojovali len o víťazstvo v pretekoch, ale ocenenia získali aj za najlepšiu spoluprácu v tíme, za dizajn a postup pri príprave karosérie či za prezentáciu portfólia.

Žiaci a študenti sa tak zapojili do praktického projektu z reálneho života. "Elektrický automobil pripravili od začiatku až k pretekom, trénovali si jazdu, pozorovali správanie automobilu, odstraňovali chyby a prichádzali na nové riešenia," uviedol Kiss.

Samotné preteky boli vrcholom práce. "Po pretekoch analyzujú výkony, uvažujú nad vylepšeniami či nad novými projektmi. V zahraničí je možné mentorovať žiakov či študentky na inej úrovni aj pre početné expertné a finančné zapojenie korporačného sektora, inovatívnych firiem, samospráv či vedcov a vedkýň," doplnil Kiss.