Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

V domove dôchodcov v Detve pracujú na úrovni, tvrdí nová riaditeľka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zariadenie sociálnych služieb s celoročným pobytom funguje v Detve vyše 20 rokov. Prvých obyvateľov prijali 8. júla 2002.

Detva 6. apríla (TASR) – Oboznámiť sa s pracovnými činnosťami zamestnancov a posilniť zdravotnícky odbor sú cieľmi novej riaditeľky Domova dôchodcov v Detve, ktorou je Slavomíra Jamrichová. Ako ďalej povedala TASR, na viacerých oddeleniach chýba pracovná sila.

Do funkcie nastúpila riaditeľka 1. marca. Pripomenula, že na začiatku svojho pôsobenia chce zistiť, čo by mohlo v budúcnosti skvalitniť služby pre 48 ľudí v domove. Podľa jej slov je tiež dôležité to, aby boli zamestnanci zariadenia spokojní. V súčasnosti ich je 25 a po jej príchode mala s nimi stretnutie. "Práca opatrovateľov je v takomto type zariadenia kľúčová a dôležité je, aby pre ich nedostatok neboli preťažení. Ak sa ukáže, že je ich počet poddimenzovaný, budeme hľadať nových kolegov," podotkla s tým, že ich súčasný počet je pre kapacitu domova hraničný. Podľa nej však opatrovatelia robia svoju prácu na úrovni. "Je to nielen fyzicky, ale aj psychicky náročná práca a preťaženie týchto zamestnancov by sa mohlo negatívne odraziť na kvalite poskytovaných služieb a celkovej pohode našich klientov. Na druhej strane sme výrazne limitovaní objemom finančných prostriedkov, ktoré máme k dispozícii," zdôraznila.

Jamrichová poznamenala, že personál sa v blízkej budúcnosti nechystá redukovať. "Na to je príliš skoro. Prípadná redukcia alebo výmena prichádza do úvahy až po dôkladnom poznaní pracovných činností jednotlivých zamestnancov. V súčasnosti potrebujeme kapacity skôr rozširovať," konštatovala. Informovala, že pracovať začala na tom, aby mohli založiť občianske združenie a prijímať od daňovníkov dve percentá z ich dane. "Považujeme to za jednu z možností, aby sme získali viac financií pre naše zariadenie," objasnila. Doplnila, že domov je v súčasnosti rozpočtovou organizáciou mesta a percentá z daní tak prijímať nemôže.

Jamrichová sa stala víťazkou výberového konania z viacerých uchádzačov. Na návrh primátora Detvy Branislava Barana ju vymenovalo do funkcie aj mestské zastupiteľstvo na svojom februárovom zasadnutí. Zariadenie sociálnych služieb s celoročným pobytom funguje v Detve vyše 20 rokov. Prvých obyvateľov prijali 8. júla 2002.

Domov dôchodcov má ceny plynu zazmluvnené do budúceho roka



Domov dôchodcov v Detve má ceny plynu zazmluvnené do roku 2024. Pre TASR to uviedla jeho riaditeľka Slavomíra Jamrichová s tým, že súčasné poplatky za elektrickú energiu sú zatiaľ prijateľné.

Ako dodala, v zariadení sa však nedá extrémne šetriť. "Musia fungovať kuchyňa, práčovňa a aj svietiť svetlá na chodbách, kde sa klienti zdržiavajú a nemôžu tam byť v tme. Bolo by to smutné a depresívne prostredie," objasnila a doplnila, že tam tak veľakrát svietia aj počas dňa. Opatrenie, ku ktorému pristúpili, je úspora cez výmenu žiarivkových svetiel za LED. Dosah cien za dodávku plynu v budúcom období plánujú vyriešiť v spolupráci s mestom Detva pripojením na centrálny zdroj tepla.

Riaditeľka tiež priblížila, aký majú v súčasnosti seniori v detvianskom domove dôchodcov režim. Podľa jej slov po rannej hygiene a raňajkách mávajú stretnutie v spoločenskej miestnosti. "Spievajú, alebo im sociálni pracovníci nahlas čítajú a predpoludnia tak bývajú veselé," konštatovala. "O program sa zvyknú starať aj hostia, deti zo škôl alebo pozvaní umelci. Organizujú si ho však aj sami. Kreslia, alebo sa venujú rôznym tematicky zameraným ručným prácam," spomenula a povedala, že popoludní klienti oddychujú na izbách. "Keď bude teplejšie počasie, budú môcť tráviť čas v záhrade, na vzduchu v altánku i na lavičkách," zhrnula.

V týchto dňoch sa tiež dôchodcovia podľa jej slov pripravujú na Veľkú noc. "Vyrábajú kraslice a spoločne pripravujú výzdobu. Majú veľkonočné obrusy, aj stolovanie tak bude s veľkonočným motívom," podotkla. "Chceme sviatky tráviť tradične a veselo," uzavrela Jamrichová.