Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

V Galérii J. Bindera vystavuje najnovšiu tvorbu Jana Farmanová

Kalvária Banská Štiavnica, archívna snímka. Foto: TASR - Lenka Krošláková

Jana Farmanová je jedna z najúspešnejších súčasných slovenských umelkýň.

Banská Štiavnica 17. júla (TASR) - Výber z najnovšej tvorby Jany Farmanovej (1970), predstavuje aktuálna výstava s názvom Stretnúť sa s hadom, sprístupnená v Galérii Júliusa Bindera v Banskej Štiavnici. Autorka z reálne zažitých príbehov abstrahuje univerzálne motívy, ktoré majú svoj odraz aj v mytológii či astrológii.

"Tomu zodpovedá aj forma prác. Často minimalistická kompozícia, náznak figúry, sebaistý gestický rukopis. Dalo by sa povedať, čím silnejší emočný náboj, tým strohejšie výrazové prostriedky," priblížila výstavu kurátorka Alexandra Tamásová. "Motív hada nesie mnohé ambivalentné významy. Symbolizuje biblický hriech, ale aj transformáciu, znovuzrodenie. Občas je nutné čeliť tomu, čoho sa najviac bojíme - občas sa musíme stretnúť s hadom," dodala.

Jana Farmanová je jedna z najúspešnejších súčasných slovenských umelkýň. Je známa svojím konzistentným umeleckým programom, v ktorom už niekoľko desaťročí skrze maľbu rozvíja témy svojej vlastnej ženskej skúsenosti v premenách času.

Galéria J. Bindera vznikla v roku 2019 a nachádza sa v barokovom meštianskom dome zo 17. storočia. Pomenovaná je po stavebnom inžinierovi Júliusovi Binderovi, ktorý sa zaslúžil o rekonštrukciu tohto domu. "Práve jeho celoživotná podpora umenia v rôznych podobách nás inšpirovala k založeniu galérie, k vytvoreniu miesta, kde ľudia môžu porozumieť umeniu, nachádzať si k nemu vlastný, autentický vzťah," uvádzajú prevádzkovatelia galérie.

Program galérie predstavuje súčasnú vizuálnu tvorbu slovenských a českých umelcov. Zámerom je prezentácia, podporovanie a približovanie tvorby umelcov prostredníctvom výstav, tvorivých dielní, komentovaných autorských prehliadok a multižánrových sprievodných aktivít.