Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Hanušovciach nad Topľou sa dnes otvorili brány živého Archeoparku

Hanušovské múzeum zrealizovalo tento ambiciózny projekt spolu s Podkarpatským múzeom v Krosne.

Hanušovce nad Topľou 27. septembra (TASR) - V mestečku Hanušovce nad Topľou vo Vranovskom okrese sa dnes po prvý raz otvorili brány prvého - "živého" Archeoparku na Slovensku. Tento ambiciózny projekt je dielom tamojšieho Vlastivedného múzea (VM), ktoré získalo na jeho realizáciu prostriedky z fondov Európskej únie (EÚ).

Archeoparky sú na rozdiel od Slovenska v okolitých krajinách bežnou súčasťou múzejných areálov. Pre turistov sú atraktívne hlavne preto, že prezentujú regionálne dejiny, ktoré sú do istej miery "hmatateľné" prostredníctvom zabudnutých remesiel, ale aj rôznych foriem artefaktov či historických stavieb postavených podľa nálezov starých aj niekoľko tisícročí.

Päť obydlí Archeoparku v areáli hanušovského múzea postavili na základe pôdorysov piatich nálezov z východného Slovenska. "Paleolitický objekt je podľa nálezu z Tibavy, chata z mladšej doby kamennej je replikou nálezu z Košíc, obydlie z mladšej doby bronzovej kopíruje pôdorys domu z Nižného Hrušova, keltský objekt má predlohu na lokalite Zemplín z mladšej doby železnej a slovanský zrubový dom je postavený podľa čiastočne zachyteného pôdorysu objektu zo Skrabského," informovala riaditeľka VM Mária Kotorová Jenčová.

Hanušovské Vlastivedné múzeum dnes pri príležitosti otvorenia Archeoparku zorganizovalo na svojej pôde archeofestival s názvom Tisícročia za palisádou. Súčasťou jeho programu bola prezentácia pravekých remesiel, výroba keramiky, odlievanie bronzu, ukážky kováčstva, tkáčstva a degustácia pravekej kuchyne v sprievode archeohudby. Návštevníci podujatia si mohli zároveň obzrieť stredoveký tábor, ktorý pripravili členovia skupiny Cohors z Prešova.

Archeopark má byť lákadlom pre turistov

Nový Archeopark rozšíril ponuku cestovateľských atrakcií na východe Slovenska. "Očakávame, že sa stane zároveň priestorom pre zmysluplné voľnočasové aktivity mládeže a dospelých, pre popularizáciu archeológie a výsledkov jej bádania, priestor pre archeologický experiment a navyše priestor, ktorý bude zaujímavou turistickou atrakciou," konštatovala Kotorová Jenčová. Ako ďalej uviedla vo svojom dnešnom príhovore, "otvorili sme miesto netradičného vzdelávania, prvé, skutočne živé, archeologické múzeum na Slovensku".

Hanušovské múzeum zrealizovalo tento ambiciózny projekt spolu s Podkarpatským múzeom v Krosne. Cez program cezhraničnej spolupráce ho finančne podporila EÚ. Poľský partner využil získanú eurodotáciu na výstavbu vyhliadkovej 40 metrov vysokej veže v areáli svojho archeoskanzenu pri obci Trzcinica. Verejnosti ju sprístupnili 31. mája tohto roka.