Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Hanušovciach nad Topľou si pripomenuli Pamätný deň rómskeho holokaus

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na podujatí sa zúčastnili aj primátor Hanušoviec nad Topľou Štefan Straka, starosta obce Bystré Ľubomír Hreha či prednosta Okresného úradu vo Vranove nad Topľou Róbert Čalfa.

Hanušovce nad Topľou 1. augusta (TASR) – Pamätný deň rómskeho holokaustu si v utorok pripomenuli v Hanušovciach nad Topľou v okrese Vranov nad Topľou. Pietne podujatie sa konalo pri pamätnej tabuli v priestoroch železničnej stanice.

"Pripomenuli sme si obete, ktoré boli internované do pracovných táborov tu v Hanušovciach, ale aj v okolitých obciach, a ktoré za krutých podmienok stavali túto železničnú trať. A je to možno aj taký odkaz pre tých, ktorí cestujú na tejto trati, aby si pripomenuli a uvedomili, za akých podmienok a okolností bola vystavaná," uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero. Na podujatí sa zúčastnili aj primátor Hanušoviec nad Topľou Štefan Straka, starosta obce Bystré Ľubomír Hreha či prednosta Okresného úradu vo Vranove nad Topľou Róbert Čalfa.

Pamätná tabuľa upozorňuje na postavenie Rómov na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V meste v rokoch 1942 – 1943 oficiálne fungoval pracovný útvar, kde boli na nútené práce internovaní aj rómski muži, ktorí pracovali na výstavbe železničnej trate Prešov – Strážske.

Podobné pietne podujatie za účasti splnomocnenca vlády pre rómske komunity sa v utorok popoludní koná aj pri pamätníku rómskeho holokaustu v obci Slatina v okrese Levice.