Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V hlavnom meste vyrastie 15-metrová kulisa synagógy

Vnútri kulisy synagógy sa bude premietať 18-minútový dokumentárny film Stratené mesto režisérky Zuzany Piussi.

Bratislava 19. júna (TASR) - Na Rybnom námestí v Bratislave vyrastie 15 metrov vysoká kulisa neologickej synagógy.

Jej výstavba je práve v týchto dňoch v plnom prúde a pre verejnosť sa má otvoriť 21. júna počas slávnostného spustenia projektu Stratené mesto Bratislava - Pozsony - Pressburg. TASR o tom informovala Katarína Hlatká z Veľvyslanectva Štátu Izrael na Slovensku, ktoré je partnerom projektu.

Vnútri kulisy synagógy sa bude premietať 18-minútový dokumentárny film Stratené mesto režisérky Zuzany Piussi. "Turisti, ale aj samotní Bratislavčania, majú tak príležitosť spoznať ďalší segment vzácnej histórie mesta," dodala Hlatká. Kulisa neologickej synagógy bude na Rybnom námestí stáť až do konca septembra tohto roku a najbližšie tri roky bude počas júna až septembra opätovne postavená a sprístupnená verejnosti.

Neologická synagóga pôvodne dotvárala siluetu Židovskej ulice, ktorá ústila do Rybného námestia a ulice Dlhej, dnes Panskej. "Bola unikátna nielen svojou impozantnou stavbou, ale aj svojou špecifickou polohou. Stála v tesnej blízkosti Dómu sv. Martina," opísala Hlatká.

Celá židovská štvrť, vrátane dvoch z troch bratislavských synagóg, však padla za obeť stavebným projektom komunistického režimu. V rámci asanácií v rokoch 1961 až 1969 a výstavbe Mosta SNP boli zbúrané celé časti historického Podhradia ako Zuckermandel, Vydrica, Rybné námestie, veľká časť Židovskej, Zámockej a Staromestskej ulice. "Zachovalo sa len veľmi málo pôvodných budov židovského geta," dodala Hlatká.