Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Hlohovci možno pozorovať letnú nočnú oblohu

Ilustračné foto Foto: ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgement: Davide De Martin

Hvezdáreň a planetárium v Hlohovci sa zameriava na osvetovú, vzdelávaciu a vedeckú činnosť i popularizáciu astronómie.

Hlohovec 29. júla (TASR) – Na nočné pozorovanie oblohy pozýva dnes Hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci. Od 22.00 h si záujemcovia môžu pozrieť, čo sa deje vo vesmíre ďalekohľadom. Na podvečer sú pripravené aj dva programy pre deti - Kamilka na potulkách vesmírom a Potulky letnou oblohou.

Pozorovanie závisí od počasia. Podľa riaditeľa hvezdárne Jozefa Krištofoviča sa Mesiac bude dať pozorovať až po polnoci, dovtedy planéty a iné objekty na oblohe. "Ak bude zamračené, je problém," dodal pre TASR.

Program Kamilka na potulkách vesmírom sa začne o 18.00 h, pútavou formou oboznámi deti so súhvezdiami severnej oblohy, základnými poznatkami o slnečnej sústave vrátane pohybov Zeme. Nasledovať budú o 20.30 h Potulky letnou oblohou, ktoré oboznámia dospelých i deti so súhvezdiami letnej oblohy, ich legendami a zaujímavými objektmi. Program doplní orientácia na hviezdnej oblohe v planetáriu a krátke video Vesmír očami ďalekohľadov.

Hvezdáreň a planetárium v Hlohovci sa zameriava na osvetovú, vzdelávaciu a vedeckú činnosť i popularizáciu astronómie. Pre verejnosť pripravujú exkurzie do planetária, programy a astronomické pozorovania Slnka i nočnej oblohy. Observatórium má k dispozícii kvalitnú prístrojovú techniku, patrí k nej aj druhý najväčší ďalekohľad na Slovensku. Rozsiahla batéria kvalitných prístrojov sa využíva pri pozorovaniach v rámci popularizačnej i vedeckej činnosti. Pri hvezdárni rozvíja činnosť Slovenská astronomická spoločnosť Slovenskej akadémie vied. Ročne hvezdáreň navštívi takmer 20.000 návštevníkov.