Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Hlohovci zrekonštruovali historickú dolnú bránu Zámockej záhrady

Na snímke ľudia sa prevážajú na člnoch v Zámockej záhrade. Foto: TASR - Martin Palkovič

Počas rekonštrukčných prác sa na bráne odstraňovali aj nevhodné doplnky, lokálne sa spevňovali zachované časti omietok a muriva.

Hlohovec 20. augusta (TASR) – Mesto Hlohovec zrekonštruovalo dolnú bránu Zámockej záhrady, ktorá sa nachádza pri vstupe do parku. Rekonštrukcia historickej pamiatky sa začala v apríli tohto roka a vyžiadala si investíciu 13.000 eur. Financie vyčlenilo mesto zo svojho rozpočtu.

Brána do Zámockej záhrady bola naposledy opravovaná v roku 1981. „Najskôr sa museli odstrániť omietky, ktoré boli zasolené a nedržali s podkladom. Po injektáži muriva začalo jeho vysúšanie. Súčasne boli v dielni vyrábané fragmenty z umelého kameňa, ktoré chýbali na bráne. Po vysušení muriva sme pristúpili k rekonštrukcii omietok,“ priblížil postup renovačných prác Igor Kováč z Mestského úradu v Hlohovci.

Počas rekonštrukčných prác sa na bráne odstraňovali aj nevhodné doplnky, lokálne sa spevňovali zachované časti omietok a muriva. Realizovali sa plastické retuše, dopĺňali sa chýbajúce profilované prvky, vykonával sa hĺbkový a farebný náter v troch vrstvách. Nad vyhotoveným múrikom bola počas renovácie osadená nová strieška.