Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Hontianskych Tesároch a Teranoch budú pôsobiť občianske hliadky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Projekt už podľa starostu Štefana Foltána v dedine realizovali, hliadky boli pre obyvateľov prínosom.

Hontianske Tesáre/Terany 5. februára (TASR) - V obciach Hontianske Tesáre a Terany v krupinskom okrese budú v najbližších mesiacoch pôsobiť občianske hliadky. Tieto dve susediace obce získali finančné prostriedky na projekt Miestnych občianskych a preventívnych služieb.

"V súčasnosti vnímame potrebu zabezpečenia kontinuity občianskych hliadok v obci, keďže z celkového počtu 882 obyvateľov 40 percent pochádza z marginalizovaných rómskych komunít," zdôvodnila samospráva obce Hontianske Tesáre, ktorá na fungovanie hliadok získala takmer 163.000 eur.

Projekt už podľa starostu Štefana Foltána v dedine realizovali, hliadky boli pre obyvateľov prínosom. Ako uviedol pre TASR, v dedine pomáhajú najmä pri udržiavaní poriadku, predchádzaní čiernych skládok a aj dodržiavaní bezpečnosti. Vďaka projektu teraz zamestnajú štyroch ľudí na 30 mesiacov.

V susednej obci Terany zatiaľ s občianskymi hliadkami skúsenosť nemajú, no starostka Iveta Gajdošová očakáva, že pomôžu pri udržiavaní čistoty, prispejú k lepšej školskej dochádzke či bezpečnosti v obci. "Najväčší problém je s odpadmi, takže ideme obyvateľov učiť triediť a dávať pozor, aby odpad nevyhadzovali kade-tade," podotkla pre TASR.

V dedine žije aktuálne približne 600 ľudí, z toho jedna šestina sú Rómovia. Na občianske hliadky získali Terany približne 122.000 eur. "Projekt budeme u nás realizovať od 1. marca a trvať bude 30 mesiacov. Prostriedky sme získali na tri plné úväzky, ale je možné to deliť, tak zamestnáme viac ľudí," dodala Gajdošová.