Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Hornonitrianskom múzeu otvorili výstavu Vtáky pod lupou

Stovky druhov operencov z celého sveta približuje netradičná filatelistická výstava s tematikou vtáctva pod názvom Vtáky pod lupou, ktorú dnes sprístupnili verejnosti v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Na malých poštových známkach totiž možno obrázky dobre vidieť iba pomocou lupy. Prievidza, 15. januára 2016. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Výstava potrvá do 6. marca 2016.

Prievidza 15. januára (TASR) – Stovky druhov operencov z celého sveta približuje netradičná filatelistická výstava s tematikou vtáctva pod názvom Vtáky pod lupou, ktorú dnes sprístupnili verejnosti v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Na malých poštových známkach totiž možno obrázky dobre vidieť iba pomocou lupy.

Ide o súkromnú zbierku dlhoročného filatelistu z Nitrianskeho Pravna Jozefa Soľanu (76). Zbieraniu poštových známok sa venuje od svojich 12 rokov, keď mu vraj sestra podarovala katalóg známok. Odvtedy sa tomuto koníčku naplno venuje. Doteraz má vo svojej zbierke približne 100.000 známok. Postupne sa začal špecializovať na známky s tematikou vtáctva, ale zbiera aj známky viažuce sa k určitému teritóriu a špeciálne ešte známkam venovaným pápežovi Jánovi Pavlovi II.

V múzeu sa rozhodol vystaviť výber známok, na ktorých sú zobrazené vtáky. Je totiž zároveň aj milovníkom prírody a obdivovateľom vtáčej ríše, ktoré je nesmierne bohatá. Známych podľa neho je viac než 8600 druhov spevavcov, vodných vtákov, papagájov, alebo dravcov. Niektoré preparované exponáty z depozitu múzea dopĺňajú výstavu. Filatelista rozdelil známky podľa druhov vtákov alebo podľa jednotlivých krajín, ktoré známky vydali. “Každý štát na svete sa totiž svojou prírodou rád pochváli aj formou poštových známok,“ konštatoval zberateľ. Medzi jeho najcennejšie kolekcie, ktoré môžu návštevníci na výstave vidieť, patria známky z Kuby, Japonska, či bývalého Sovietskeho zväzu. Veľmi si cení aj belgickú sériu, ktorá obsahuje až 82 známok venovaných vtákom, ktoré žijú na území Belgicka.

„Výstava je určená širokej verejnosti, ale očakávame aj organizované návštevy žiakov základných a stredných škôl. Domnievame sa totiž, že výstava bude mať aj druhý rozmer. Nielenže dokumentuje filateliu ako jednu zo zaujímavých záľub, ale že bude apelovať na nás, aby sme sa chodili po prírode s otvorenými očami a ochraňovali tieto živočíchy. Pretože aj autor výstavy upozorňuje, že mnohé druhy, ktoré síce na známkach má, v prírode už vyhynuli,“ povedala na margo výstavy riaditeľka múzea Iveta Géczyová.

Výstava potrvá do 6. marca 2016.