Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V Hostoviciach majú nový náučný chodník

Ilustračné foto Foto: TASR/Michaela Zdražilová

K zvonici nad obcou Hostovice v Sninskom okrese vedie nový náučný chodník.

Hostovice 28. júla (TASR) – K zvonici nad obcou Hostovice v Sninskom okrese vedie nový náučný chodník. V tomto roku ho vybudoval Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy, ktorý na sobotu (29.7.) naplánoval jeho oficiálne otvorenie. Spojené bude s turistickým pochodom.

Ako TASR informoval Martin Drobňák z KVH Beskydy, dĺžka trasy spolu je vyše 12 kilometrov. "Súčasťou chodníka sú informačné panely, z ktorých sa turista dozvie viac o tom, ako zasiahla 1. svetová vojna územie Slovenska, aká bojová činnosť prebiehala v okolí obce Hostovice, tiež na nich nájde informácie, prečo bola zvonica postavená, na akom mieste a kedy," priblížil s tým, že tam plánujú aj ďalšie aktivity. "Chceli by sme celý areál zvonice postupne doplniť o ďalšie prvky drobnej architektúry. Máme tam napr. naplánované pamätníky venované vojakom z územia SR, ktorí bojovali na frontoch 1. svetovej vojny," doplnil.

Na stavbe zvonice v Hostoviciach začali pracovať v júni minulého roka v rámci jedného z dobrovoľníckych medzinárodných táborov, ktoré KVH Beskydy organizuje už od roku 2011. Vybudovaná je z dreva, vysoká je šesť metrov. Myšlienka postaviť na historickom bojisku zvonicu, ktorá bude pripomínať smrť množstva vojakov, vznikla pred dvomi rokmi, keď klub organizoval turistický pochod na tieto miesta. Predtým sa v obci podarilo obnoviť vojnový cintorín.

Počas prvej svetovej vojny prebiehala pri Hostoviciach intenzívna bojová činnosť. Najmä v apríli 1915 počas Veľkonočnej bitky v Karpatoch prebiehali na kopcoch nad obcou urputné boje, ktoré si vyžiadali tisíce mŕtvych a ďalšie tisícky ranených. Podľa slov Drobňáka sú tieto udalosti len veľmi slabo zmapované, dobrovoľníci sa preto snažia tieto vojnové informácie sumarizovať.

Výstavbu náučného chodníka financovala Nadácia J&T a Nadácia Orange. Zrealizovaná bola za pomoci obce Hostovice.