Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Jalnej čakali aktivistov splavujúcich Hron desiatky ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Akcia, ktorú aktivisti začali ešte 23. augusta, spojila turistov, vodákov, rybárov aj ochranárov.

Žarnovica 27. augusta (TASR) - Na trase Revište - Psiare dnes pokračujú aktivisti v splavovaní Hrona, aby upozornili na potrebu zachovania živých riek na Slovensku. Okrem aktivistov v člnoch sú súčasťou akcie aj dobrovoľníci, ktorí v uliciach miest informujú ľudí o výstavbe malých vodných elektrární a zbierajú podpisy pod petíciu vyzývajúcu na ochranu rieky Hron.

Súčasťou dnešnej trasy je podľa Martiny Paulíkovej zo združenia Slatinka aj niekoľko zastávok v obciach a mestách. "Niekde sa zastavujeme len na obecnom úrade, kde odovzdáme materiály, aby starostovia vedeli, čo to znamená, ak príde investor, čo by mali zvážiť, kým budú súhlasiť s MVE," vysvetlila Paulíková. V Žarnovici, Novej Bani a Hronskom Beňadiku sa aktivisti vydajú aj priamo medzi ľudí. V piatok budú na trase pokračovať až do Kalnej nad Hronom.

Záujem zo strany verejnosti je podľa jej slov rôzny. Kým niekde musia viac vysvetľovať ako napríklad v Žarnovici, či Žiari nad Horonom, inde majú ľudia prehľad o aktuálnych plánoch. Veľká odozva je podľa jej slov najmä v obciach a mestách, kde už ľudia majú s výstavbou MVE nejakú skúsenosť. Príkladom je podľa jej slov Jalná, ktorou prechádzali aktivisti ešte v stredu 26. augusta dopoludnia. "Na moste čakalo možno 50 ľudí s transparentmi, mali pripravené tabuľky. Keď sme tam vytiahli petíciu, tak v priebehu hodiny a pol sme mali cez 60 podpisov," priblížila Paulíková.

Od Hronskej Dúbravy po Veľké Kozmálovce, kde už MVE stoja, je na toku Hrona naplánovaných ďalších desať MVE. "Sú v štádiu, že už boli posúdené, resp. bolo rozhodnuté vo väčšine prípadov, že ich netreba posudzovať na vplyv na životné prostredie, čiže automaticky začína proces v správnom konaní, a to je územné rozhodnutie o umiestnení stavby a stavebné povolenie," priblížil súčasný stav Anton Žabenský zo občianskeho združenia Rieka.

Akcia, ktorú aktivisti začali ešte 23. augusta, spojila turistov, vodákov, rybárov aj ochranárov. Okrem splavovania robia aj osvetu a kampaň v 73 obciach a mestách po trase. Súčasťou je aj skupinka mladých ľudí, ktorá bude mapovať biotopy a znečistenie rieky. Účastníci splavu prejdú denne približne 25 – 30 km, od prameňa Hrona po jeho ústie do Dunaja sa po 300 km doplavia v utorok 1. septembra o 12.00 h.

Kampaň „Za živé rieky – Dolu Hronom“ vznikla na základe spoločného želania ľudí žijúcich pri Hrone, aby sa rieka, ako ju dnes ešte máme možnosť poznať, nestala onedlho minulosťou. "Znečisťovanie, odbery aj vypúšťanie vody, prehradzovanie toku pre výstavbu malých vodných elektrární, splachovanie pôdy z polí či likvidácia brehových porastov. To všetko sú akútne hrozby, ktorých dôsledky vidíme v povodí už dnes. Výsledkom je zhoršovanie stavu vôd a zhoršovanie kvality života obyvateľov," uviedla Paulíková.

Organizátormi akcie sú Združenie Slatinka a združenie Rieka, podporu poskytujú prevádzkovatelia požičovní lodí a vodáckych táborísk, Slovenský rybársky zväz, turisti, miestni ľudia. Organizátori v rámci kampane sprístupnia aj nový web www.ziverieky.sk. Akcia sa koná v rámci projektu Šanca pre rieku Hron, ktorý bol podporený z programu Šanca pre váš región Nadácie ORANGE.