Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Jarovniciach si pripomenuli 25. výročie ničivej povodne

Na archívnej snímke pohľad na časť obce Jarovnice a koryto potoka Malá Svinná. 6. augusta 1998 Foto: TASR Štefan Puškáš

Obete tohto nešťastia si v obci pripomínajú každý rok. Dnes si ich položením venca pripomenul starosta obce spolu s prednostkou obecného a zamestnancami úradu.

Jarovnice 20. júla (TASR) - Starosta obce Jarovnice v okrese Sabinov Florián Giňa si vo štvrtok pripomenul 25. výročie tragickej udalosti, ktorá sa odohrala v obci 20. júla 1998. Pri ničivej povodni vtedy zahynulo 50 obyvateľov obce. Ich pamiatku pripomína kamenná tabuľa s menami na miestnom cintoríne. TASR o tom informovala prednostka Obecného úradu v Jarovniciach Janka Marcinčinová.

Ako povedala, dvojhodinová prietrž mračien v Šarišskej vrchovine rozvodnila podvečer rieku Torysa a Svinka, ktoré spôsobili záplavy v okolitých dedinách okresu Sabinov a Prešov, na aké nepamätali ani najstarší obyvatelia tejto oblasti. Najviac postihnutou bola vtedy obec Jarovnice.

"Následky boli katastrofálne. Pri ničivej povodni zahynulo 47 ľudí. Traja nezvestní, ktorých súd po niekoľkých rokoch vyhlásil za mŕtvych, rozšírili tragickú štatistiku na 50 mŕtvych," doplnila Marcinčinová.

Obete tohto nešťastia si v obci pripomínajú každý rok. Dnes si ich položením venca pripomenul starosta obce spolu s prednostkou obecného a zamestnancami úradu.

"Nikto z obyvateľov, ktorý túto udalosť zažil, na to nezabudne. Ešte aj dnes v mnohých z nás vyvolávajú búrkové mračná obavy a hrôzu. V obci sa snažíme, aby všetci obyvatelia mali možnosť lepšieho bývania a dostali sa z oblastí, ktoré sú ešte ohrozené záplavami," povedal Giňa.