Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V Jelšave pribudne 18 nájomných bytov

Zástupcovia troch cirkevných zborov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) si v sobotu 20. septembra 2014 v Jelšave pripomenuli 190. výročie úmrtia Jána Pavla Valaského. Na snímke evanjelický kostol, ktorý sa postavil v meste Jelšava zásluhou Pavla Valaského, hoci svoju súčasnú podobu dostal až po dostavbe veže v 19. storočí. Foto: TASR/Ján Siman

Už o niekoľko týždňov budú v Jelšave vyberať nájomníkov do 18 nových bytov.

Jelšava 30. januára (TASR) – Už o niekoľko týždňov budú v Jelšave vyberať nájomníkov do 18 nových bytov. Ako sa pre TASR vyjadril primátor Milan Kolesár, byty vznikli rekonštrukciou bývalej vojenskej ubytovne na Armádnej ulici, ktorú mesto získalo darom od ministerstva obrany.

„Mesto túto ubytovňu následne odpredalo za sumu určenú znalcom súkromnej spoločnosti, ktorá ju na vlastné náklady zrekonštruovala a vytvorila v nej 18 nových bytových jednotiek,“ informoval Kolesár. Bytovku s hotovými bytmi teraz Jelšava od firmy odkúpi naspäť do svojho vlastníctva, zaplatí za ňu vyše 700.000 eur. Z tejto sumy jej približne 280.000 eur poskytne štát vo forme dotácie a na zvyšok dostane mesto úver od Štátneho fondu rozvoja bývania s jednopercentným úrokom. Úver bude Jelšava splácať 40 rokov.

Byty by už čoskoro mali zaplniť obyvatelia. „Rekonštrukcia je už ukončená a byty boli koncom minulého roka skolaudované. V priebehu jedného mesiaca by ich mesto malo mať vo svojom vlastníctve a začneme ich prideľovať ľuďom,“ uviedol primátor.

Nové byty by mali v Jelšave pribudnúť aj v nasledujúcich rokoch, keďže nedávno získala dve prázdne bytovky po profesionálnych vojakoch, ktorí v meste pôsobili v minulosti. Obe si však vyžadujú rekonštrukciu, ku ktorej mesto plánuje pristúpiť najskôr o rok či dva.