Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V bratislavskej Karlovej Vsi hlasujú aj za systém parkovania

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Spolu s voľbami do NR SR sa v Karlovej Vsi koná miestne referendum zamerané na otázku parkovania i prevádzku herní.

Bratislava 5. marca (TASR) – Obyvatelia Karlovej Vsi majú dnes možnosť prispieť k rozhodnutiu o novom zložení národného parlamentu, ale aj o nových pomeroch v mestskej časti. Spolu s voľbami do NR SR sa v Karlovej Vsi koná miestne referendum zamerané na otázku parkovania i prevádzku herní.

O konaní miestneho referenda súbežne s parlamentnými voľbami rozhodli poslanci karloveského zastupiteľstva na konci januára. Schválili tiež, že obyvatelia mestskej časti budú môcť svojím "áno" alebo "nie" odpovedať na tieto otázky: Súhlasíte so zavedením rezidenčného parkovania, pri ktorom dôjde k výraznému zníženiu počtu vyhradených parkovacích miest na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves? Súhlasíte so zákazom prevádzkovania hazardných hier na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves?

Referendové miestnosti, kde budú môcť oprávnení občania hlasovať, sa nachádzajú v tých istých budovách ako volebné miestnosti 30 volebných okrskov v Karlovej Vsi. Na rozdiel od 29.691 oprávnených voličov v rámci volieb do NR SR môže v referende hlasovať 30.954 obyvateľov Karlovej Vsi. Okrem Slovákov to môžu byť aj cudzinci, ktorí majú v mestskej časti trvalý pobyt. Podobne ako pri voľbách, aj v referende sa krúžkuje. V odpovedi volič zakrúžkuje jednu z dvoch možností. Môže odpovedať na obe otázky v referende alebo len na jednu z nich. Občania môžu tiež požiadať o hlasovanie prostredníctvom prenosnej volebnej urny.

Neoficiálne výsledky budú známe po polnoci, v priebehu nedele (6.3.) ich mestská časť zverejní na svojej stránke i prostredníctvom sociálnej siete. Oficiálne výsledky oznámia na mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční v utorok 8. marca.

V prípade, že občania v referende vyjadria súhlas so zavedením rezidenčného parkovania, doterajšie vyhradené parkovacie miesta zaniknú. Všetky parkovacie miesta budú súčasťou rezidenčného systému. Každá domácnosť, v ktorej má aspoň jeden dospelý člen trvalý pobyt v mestskej časti, má vodičský preukaz a vlastní alebo prevádzkuje motorové vozidlo, má nárok na rezidenčnú kartu. Podľa predstáv mestskej časti dostane každá domácnosť s rezidenčnou kartou aj bezplatné celodenné parkovacie karty pre návštevy.

Výsledky miestneho referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila aspoň polovica oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov miestneho referenda. Vicestarosta Karlovej Vsi Branislav Záhradník zdôraznil, že výsledky platného referenda bude samospráva považovať "za silné vyjadrenie vôle a názoru občanov".

"Som presvedčený, že takúto vôľu bude zastupiteľstvo rešpektovať, inak by referendum nevyhlasovalo," uviedol s tým, že aj v prípade menšej účasti budú výsledky referenda významným podkladom pre rozhodovanie orgánov samosprávy.


Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE