Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Karlovej Vsi spoja deň parlamentných volieb s miestnym referendom

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

V referende bude samospráva občanov zisťovať názor občanov na systém parkovania a prevádzku hazardu.

Bratislava 28. januára (TASR) – V bratislavskej Karlovej Vsi sa bude 5. marca okrem volieb do NR SR konať aj miestne referendum. Na jeho vyhlásení sa uzniesli poslanci mestskej časti na dnešnom mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

V referende bude samospráva občanov zisťovať názor občanov na systém parkovania a prevádzku hazardu. Obyvatelia Karlovej Vsi budú môcť svojím ÁNO alebo NIE odpovedať na tieto otázky: Súhlasíte so zavedením rezidenčného parkovania, pri ktorom dôjde k výraznému zníženiu počtu vyhradených parkovacích miest na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves? Súhlasíte so zákazom prevádzkovania hazardných hier na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves?

"Obidve témy považuje samospráva za veľmi závažné a želá si počuť názor obyvateľov Karlovej Vsi," uviedla starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Výsledky miestneho referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila aspoň polovica oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov miestneho referenda. Vicestarosta Karlovej Vsi Branislav Záhradník zdôraznil, že výsledky platného referenda bude samospráva považovať "za silné vyjadrenie vôle a názoru občanov".

"Som presvedčený, že takúto vôľu bude zastupiteľstvo rešpektovať, inak by referendum nevyhlasovalo," uviedol. Dodal, že aj v prípade menšej účasti budú výsledky referenda významným podkladom pre rozhodovanie orgánov samosprávy.

Náklady na konanie miestneho referenda odhaduje na 7500 eur. "Vybrali sme si preto aj deň konania parlamentných volieb, pretože takto je konanie referenda najlacnejšie a pre občanov aj najkomfortnejšie," vysvetlil. Referendové miestnosti budú podľa jeho slov v blízkosti tých volebných.