Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V kaštieli vo Sv. Antone si v minulom roku povedalo svoje áno 12 párov

Na snímke nádvorie kaštieľa vo Svätom Antone. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Zamilovaným bude patriť v múzeu aj dnešný deň. Pri príležitosti sviatku sv. Valentína pripravili múzejníci špeciálny program.

Svätý Anton 13. februára (TASR) - Celkom 12 zamilovaných párov sa v minulom roku rozhodlo povedať svoje "áno" v kaštieli vo Svätom Antone. Tradične sa tu sobáše konajú v sobášnej sieni, výnimkou počas letných mesiacov však podľa Jany Slanej z Múzea vo Svätom Antone nie sú ani obrady na nádvorí pri fontáne či v parku.

"V minulom roku sa v priestoroch kaštieľa konalo 12 civilných sobášov. Keďže sa v obci nachádza aj kostol, cirkevné sobáše sa konávajú tam. O sobášenie v kaštieli majú skôr záujem 'cudzí' ako 'domáci' nastávajúci mladomanželia," podotkla v tejto súvislosti Slaná. Zaujímavosťou pritom je, že bývalí majitelia kaštieľa Koháryovci a Coburgovci zažili síce veľa svadieb, ale ani členovia rodov sa v kaštieli nesobášili.

Zamilovaným bude patriť v múzeu aj dnešný deň. Pri príležitosti sviatku sv. Valentína pripravili múzejníci špeciálny program. Od 9.00 do 15.00 h návštevníci počas prehliadky romanticky vyzdobených miestností výnimočne uvidia sobášnu miestnosť, dozvedia sa zaujímavosti o sobášoch slávnych panovníkov a pripravená bude aj sladká valentínka s niečím na zahriatie.

Vo výstavnej sále prestrie ukážkovú slávnostnú svadobnú tabuľu Súkromná hotelová akadémia z Banskej Štiavnice a návštevníci uvidia tiež ukážky svadobných oznámení. Vrcholom sobotného valentínskeho programu bude módna prehliadka svadobných a spoločenských šiat.