Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V kauze pozemkov, na ktorých stojí U. S. Steel, rozhodne ústavný súd

Tata Steel Foto: TASR/AP

Podľa verdiktu Najvyššieho súdu sporné územie o veľkosti zhruba 700 hektárov nepatrí do katastra Košíc, ale do katastra obce Sokoľany.

Košice 23. marca (TASR) – V dlhoročnom spore o pozemky, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel, Ústavný súd (ÚS) SR tento týždeň prijal na ďalšie konanie sťažnosť mesta Košice. Zároveň pritom odložil vykonateľnosť rozsudku Najvyššieho súdu (NS) SR z júna minulého roku.

Podľa verdiktu NS sporné územie o veľkosti zhruba 700 hektárov nepatrí do katastra Košíc, ale do katastra obce Sokoľany. NS tak zmenil predchádzajúce rozhodnutie košického Krajského súdu, ktoré bolo v prospech mesta.

Súdny spor je medzi Mestom Košice a Okresným úradom Košice – okolie, katastrálnym odborom. Z jeho výsledku vyplynie, komu majú železiarne platiť daň z nehnuteľností. Sokoľany, ktoré sú v spore vedľajším účastníkom, si celkovo môžu prilepšiť o približne 700.000 eur ročne, naopak Košice, s vyššími daňovými sadzbami, môžu prísť o asi 1,5 milióna eur.

O pričlenení časti katastrálneho územia bývalého okresu Košice-vidiek k mestu Košice rozhodol bývalý Okresný národný výbor Košice-vidiek v roku 1979 a následne aj bývalý Krajský národný výbor pre výstavbu Východoslovenských železiarní. Sokoľany, ktoré boli vtedy časťou obce Hutníky, argumentovali, že sa tak stalo bez súhlasu dotknutých obcí. Samospráva obce sa pozemkov domáhala od roku 1997 na základe reštitučného zákona. Katastrálny úrad potvrdil vrátenie pozemkov do katastra Sokolian, čo však mesto Košice súdne napadlo. Spor tak trvá už 20 rokov.