Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V kauze výtržníctva oslobodil mestského policajta i krajský súd

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

K oslobodzujúcemu rozsudku dospel v máji tohto roku aj okresný súd Košice II, avšak z iného dôvodu.

Košice 14. decembra (TASR) – Košický krajský súd vo štvrtok oslobodil košického mestského policajta Jána J. (34) spod obžaloby z výtržníctva. Podľa prokuratúry mal obžalovaný koncom roku 2014 slovne i fyzicky napadnúť trojicu mužov, z toho dvoch pôvodom z Latinskej Ameriky. Malo sa tak stať s motívom národnostnej, etnickej alebo rasovej nenávisti.

K oslobodzujúcemu rozsudku dospel v máji tohto roku aj okresný súd Košice II, avšak z iného dôvodu. "Krajský súd sa nestotožnil so záverom okresného súdu, keď tento konštatoval, že nebolo dokázané, že sa stal skutok. Podľa krajského súdu sa skutok stal, avšak nie je trestným činom," uviedol sudca.

Ku konfliktu došlo 5. decembra 2014 vo vestibule a na parkovisku obchodného domu na Moldavskej ceste. Mestský policajt, v tom čase mimo služby, podľa obžaloby vulgárne nadával trom mužom a vyhrážal sa, že "ich rozkope". Okrem iného ich mal označiť za "cigáňov a Rumunov, čo kradnú v Kauflande". Následne mal napadnúť úderom do hlavy občana Ekvádora, čím mu spôsobil poúrazovú poruchu sluchu, úder do hlavy zasadil aj jeho slovenskému kamarátovi. Samotný Ján J. mal podľa lekárskej správy po konflikte podvrtnutú krčnú chrbticu. Spolu s ním bol na mieste jeho kamarát – štátny policajt v civile, ktorý vystupoval na súde ako svedok.

Podľa krajského aj okresného súdu nebolo preukázané - okrem výpovede jedného z poškodených – pôvodom z Nikaraguy, že obžalovaný povedal dané výroky s rasovým podtextom. Lekárske správy potvrdili, že dvaja poškodení utrpeli poranenia, ktorých liečenie však nepresiahlo dobu do siedmich dní.

Podľa odvolacieho súdu je nepochybné, že došlo v rámci konfliktu k vzájomného napadnutiu. "Došlo aj k ublíženiu na zdraví, avšak toto je len drobné na strane poškodených. Čo sa týka okolností v danej veci, nemožno prehliadnuť aj nevhodné správanie poškodeného, ktorý bezdôvodne fotografoval obžalovaného napriek jeho výslovnému nesúhlasu a upozorneniu. V danom prípade je teda závažnosť konania obžalovaného nepatrná," konštatoval sudca. Súd podľa neho prihliadal aj na to, že obžalovaný dosiaľ nebol súdne trestaný.

Vo veci rozhodoval krajský súd po odvolaní sa prokurátora voči rozsudku prvostupňového súdu. "Je to taký istý verdikt, ako bol pôvodne vyhlásený, len došlo k trochu k zmene ponímania. Pre môjho klienta, myslím si, že je zo spravodlivé rozhodnutie, ktoré pre neho znamená, že mu skončili tri roky trápenia a nespania, a môže sa konečne riadne venovať svojej práci," reagoval pre novinárov obhajca obžalovaného Gerhard Zvolánek.

Naopak, veľkú dezilúziu a sklamanie poškodených vyjadril ich právny zástupca Rudolf Manik. "Dôvodíme tým, že pre prokuratúru ako zástupcu štátu v tejto veci bude priechodné podanie mimoriadneho právneho prostriedku, ktorý by jediný dokázal zvrátiť danú situáciu," povedal k štvrtkovému rozhodnutiu.